Малишани из Акмачића обележили школску славу

Нова Варош - У духу светосавља, ломљењем славског колача, ученици и наставно особље Основне школе „Момир Пуцаревић” из нововарошког села Акмачићи, пригодним културно спортским програмом у извођењу ђака обележили су школску славу Саветог Саву. Стална миграција становништва из села у град није заобишла ни ову средину, некада се у школским клупама ове школе налазило далеко више ђака, него што их је сада, свега 53. И ако велики број њих сваки дан превали и по неколико километара како би стигао у школске клупе, ови малишани не заостају ни по чему за својим вршњацима из града. Савиндан је дан када се ђаци и наставници у школама окрећу лику и делу светитеља Саве, дан када све школе у Србији и све српске школе у свету славе свог светитеља, заштитника школа, ученика и њихових учитеља. Тако је било и у Акмачићима упркос снегу који досеже висину већу од пола метра, где је Основна школа „Момир Пуцаревић” обележила школску славу.

У поздравном говору ученица четвртог разреда Аница Лојаничић поздравила је госте који су и поред виском снега стигли на школску светковину.

„Наша школа данас слави, свечари смо ми, пуни среће и радости, добро дошли сви”, поносно је рецитовала Аница.
Планински услови, и снег нису омели малишане да покажу своје вештине и креације. Школски психолог Даринка Обућина каже да ови мали горштаци не заостају у чему за вршњацима из града. „Баш као у целој земљи и наши малишани обележавају школску славу. Поред представе коју су сами припремили за родитеље и госте показаће и умеће и познавање каратеа, чије вештине су учили од својих учитеља”,истиче Обућина.

Смештена на падинама Златара, школа у Акмачићима једна је од најстаријих у општини, похађају је деца из шест села. Поред матичне школе настава се организује и у три издвојена одељења Виловима, Радијевићима и Дрмановићима.

Директор ове образовне установе Радисав Татовић каже да ђаци и наставници имају добре услове за рад те да се последњих година и број деце повећава што свакако радује.

„Број ученика у минулој деценији био је у опадању, међутим радује чињеница да је у последње две године приметан раст броја ђака”, наглашава Радисав.
Поред представе и такмичења у каратеу, ђаци су припремили и креативну изложбу цртежа. Фирма „Сложна браћа” даривала је пригодним поклон пакетићима сваког школарца, укључујући и будуће прваке.

 

Регионална информативно новинска агенција РИНА

28.01.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 4