Dečak upao u otvoren šaht u Nišu: "Da je bilo slabije dete polomilo bi nogu sigurno"     ·     Sanirana havarija u Čačku, sve je pod kontrolom: Svi građani dobili vodu, nakon što se obrušio rov prilikom izgradnje poslovno-stambenog objekta u širem centru grada (FOTO)     ·     Žestok obračun u Novom Pazaru: Potukla se grupa mladića, uzrok najverovatnije ilegalna ulična trka automobila     ·     Srpska svetinja je bezbedna: Prave se zaštitni kameni zidovi pored reke Mileševke, radovi na rekonstrukciji puta do manastira Mileševa biće gotovi do kraja maja     ·     Fudbalski teren na Rekreacionom centru dobio tribine i novu led rasvetu     ·     Crnogorac izbo Bosanca, pa otišao na kafu: Evo zbog čega je učinio jeziv zločin     ·     Teška nesreća kod Loznice: Sudar automobila i kombija, tri osobe voze u bolnicu     ·     Meteo alarm upaljen samo u jednom delu Srbije: Ovo je detaljna prognoza do kraja nedelje     ·     Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·    


Autor: RINA.rs


Прва деоница од Појата до Крушевца готова до краја следеће године


Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на изградњи Моравског коридора, на деоници Појате-Крушевац и том приликом истакла да ће ова деоница дуга 27,8 км бити завршена до краја следеће године. 

 

Михајловићева је рекла да ова изазовна времена изазвана корона вирусом, која ће трајати, траже храбре и смеле људе који могу да раде на оваквим пројектима, да наши грађевинари то јесу, као и храбре и квалитетне партнере, као што су америчка и британска амбасада и одважне и вредне локалне самоуправе попут Крушевца. 

 

 “Говоримо о најграндиознијем пројекту у Србији, јер није реч само о ауто-путу, већ о најмодернијој дигиталној саобраћајници и регулацији реке, дакле три пројекта у једном. Поносна сам на то што радимо и учимо од најбољих и још поноснија што ћемо до краја следеће године имати завршену ову деоницу од 27,8 км”, рекла је она. 

 

Михајловићева је додала да  Моравски коридор не спаја само Србију, односно  Коридор 10 и “Милоша Великог”, већ омогућава да се повезујемо са регионом. 

“Нема ничег важнијег од добре инфраструктуре и повезивања региона, на чему све време ради и наш председник Александар Вучић. Морамо да наставимо да радимо и мој апел свим грађевинским предузећима је да заштитимо раднике, али да учинимо све да градилишта раде, јер то значи опстанак наше економије. Нигде у свету није лако, али уз активно радно становништво проћи ћемо ову неминовну кризу са најмање проблема”, изјавила је она. 

 

Обиласку радова присуствовали су и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри и заменица амбасадорке Велике Британије Ребека Фабрици. 

 

Амерички амбасадор Годфри рекао је да је поносан на сарадњу са потпредседницом Михајловић и Министарством, те честитао свим партнерима на посвећености овом пројекту. 

“Ауто-путеви мењају Србију набоље и помоћи ће јој да остане битан фактор у региону и Европи. Овај коридор важан је за даљи привредни развој и значајан је сигнал инвеститорима. Важно је и што њиме решавамо и регулацију река и заштиту од поплава. Наставићу да пратим реализацију пројекта док не буде завршен. САД су поносне на своје партнерство са Србијом у њеном привредном развоју”, рекао је Годфри. 

 

Заменица британске амбасадорке Ребека Фабрици подсетила је да овај пројекат финансира једна од најстаријих британских финансијских организација. 

“Овим пројектом желимо да отворимо пут ка будућој сарадњи на великим и амбициозним пројектима које Влада Србија реализује и тек планира. Желимо да продубимо ту сарадњу, јер ценимо партнерство и сарадњу са Министарством. Желимо да имамо улогу у развоју Србије”, рекла је она. 

 

Градонацелница Крушевца изјавила је да је овај ауто-пут вишедеценијски сан Крушевљана и да је град одрадио преко 2.500 решења експропријације, што је омогућило да радови почну по договореној динамици. 

“Велика ствар за Крушевац и околину. Наш град ће напредовати, доста иностраних фирми ради овде, као и пуно мањих предузетника који запошљавају много људи. А регулацијом реке заштитићемо и пољопривреднике”, рекла је она. 

 

Испред компаније „Бехтел“ обратио се Озгер Инал, заменик руководиоца пројекта и руководилац градилишта, и рекао да је од почетка године доста активности спроведено - од изградње кампа, геохидролошких радова, дефинисања материјала, избора локалних извођача. 

“Овај пројекат је важан за Србију и регион и даћемо све од себе да га квалитетно реализујемо”, рекао је он. 

 

Шеф пројекта из “Коридора Србије” Леонид Вуковић изјавио је да се данас налазимо на будућој саобраћајној петљи која ће повезати Крушевац и Моравски коридор, те да је деоница од Појата до Крушевца дуга 27,8 км, а укупна дужина Моравског коридора је 112 км.


24.07.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO