Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·    


Autor: RINA.rs


Рађају као из воде: У селима код Тополе ове године домаћини ваде кромпир тежи од једног килограма


Топола – На тероторији општине Топола кромпир се узгаја на десетинама хектара, а крупни плодови нису реткост. Међутим, у овој години у два пољопривредна домаћинства у селима српске Тоскане оборен је рекорд.

Породица Никић из Белосаваца већ деценијама се бави узгојем овог поврћа, а засади се простору на 40 ари. Сорта бела роса карактеристична је по великим плодовима, који се крећу око 700 грама, а сада су произвођали наишли на једниствен примерак, тежак скоро килиграм ипо.

 „Увек примењујемо исте агротехничке мере, али род је некад био крупнији, некад ситнији зависи од године.  Било је доста падавина, што је утицало на изванредан принос, па смо извадили џиновски кромпир, а вага је показала да је тежак 1,345 грама. Од једног оваквог може да се направи ручак за целу продицу“, изјавила је Емилија Мирковић за РИНУ.

Према њеним речима, овогодишњи род кромпира ће складиштити.

„Цена на пијацу је 40 -50 динара по килограму, док је на кванташу 20-25 динара, ми углавном продајемо на кванташу. Кромпир није захтевна култура, ова година му је одговарала тако да смо приносом и квалитетом задовољни. После кромпира на истој површини расадићемо купус за јесењу производњу и надамо се да ће нам и он донети берићет“, прича Емилија.

Али, крупним прмерцима кромпира у Тополи овде није крај, јер је десетак километара даље у селу Љубосел, Данијела Марковић пронашла онај који на ваги такође показује преко килограм.

„Други пут садим башту на овом месту, то је прва репродукција белог кромпира. Кад сам кренула да копам прво сам извадила тај највећи који је мало тежи од килограма око 1.100 грама, али у близини њега нашла сам још два један је око 800 грама  а други око 600, невероватно три кромпира скоро три килограма“, рекла је Данијела.

Према њеним речима кромпир је све изненадио јер је без много хране и неге достигао високе приносе.

„Моја бака има 83 године, каже да никада није видела овако крупне кртоле. Сви су се одушевили и изненадили јер ми гајимо башту искључиво органски нема хемије, није ни наводњавано јер је на отвореном а било је честих падавина. Пар пута је са кишом било и града али ништа му није сметало порастао је што се каже као из воде“, поносна је Данијела.

Овако велики кромпир завршио је у помфриту а укус је према речима дегустатора фантастичан.

РИНА


26.07.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO