Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Природа се начисто збунила: У сред лета у Тополи процветале јабуке, као да је рано пролеће (ФОТО)


Топола – У селима на територији општине Топола овог лета поново је процветала јабука и то као да је рано пролеће, а паралелно са цветном граном формирани су чак и плодови карактеристични за ово воће, који су такође лепо развијени.Раденко Андровић из села Белосавци код Тополе како каже, у свом воћњаку овако нешто није видео, бар не у јулу месецу.

„Чуо сам и виђао да воће понови цветање у јесен, кад је топлије време, дешавало се и да се појави плод пред зиму али да у сред лета јабука цвета и роди то до сада нисам видео. Ово је стара сорта бело јабуке, и углавном су на мом имању старије сорте воћа. До сада се знало кад цвета а кад роди, али сада на једној грани плод на другој цвет“, прича Раденко Андровић и додаје да је његова јабука цветала као да је пролеће.

Овакав необичан феномен Раденко покушава да објасни својим унуцима Матији и Луки са којима обилази воћњак. Он сматра да је разлог цветања воћа кад му време није последица климатских промена.

„Моја јабука је само потврдила причу светских стручњака, глобално загревање и озбиљне климатске промене збуњују биљке. Још као дете, слушао сам приче да кад воће понови цветање биће хладна и опасна зима, међутим последњих година готово и да нема зиме, бар не толико хладне као што је народно веровање, шта ће сада ово летње цветање да значи видећемо“, каже Раденко.

Стручњаци из области воћарства претпостављају да је оваква појава управо последица климатских промена, односно физиолошког поремећаја у биљци. Они истичу да се клима изменила а да биљка не препознаје датуме, па је због тога може  заварати промена времена.  Због таквих температурних клацкалица поремети се и физиологија у биљци па се као и у воћњаку нашег саговорника цветање и плодоношење дешавају у исто време.

РИНА


29.07.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO