Прерада отпадних вода ускоро и у Чачку

Чачак /РИНА/ – У сали Градског већа данас је одржан састанак Јединице за имплементацију пројекта ФИДИК коме су присуствовали представници Шведске амбасаде, Шведске међународне развојне агенције СИДА, помоћник министра сектора за стратешко планирање пројекта Слободан Перовић и градоначелник града Чачка Милун Тодоровић. Повод састанка имплематиционе јединице односи на пројекат за пречишћавање отпадних вода за град Чачак.

Тодоровић је том приликом изјавио да је Шведска задужена за израду техничке документације која би требала да буде завршена до краја 2019. и чија вредност износи 350.000 евра.

,,Оно што смо у октобру месецу потписали са министром Гораном Триваном јесте меморандум о разумевању. Обавезе града Чачка су да се обезбеди локацијски услови, грађевинска дозвола и да са “Водоводом” и “Комуналцем” учествује активно у техничким решењима. Захвалио би се министарству на 35 милиона које је инвестирало у прву фазу рекултивације и санације депоније Прелић. Јавни позив је у току и надамо се да ће 11. фебруара добити извођача и да ћемо аплицирати за другу фазу рекултивације несанитарне депоније Прелићи у Атеници”, рекао је Тодоровић.

Градоначелник је додао да ће систем за пречишћавање вода и рекултивације депоније много значити како би Чачак постао зелени град.

Помоћник министра сектора за стратешко планирање пројекта Слободан Перовић рекао је да је министарство у партнерству са градом спроводи неколико пројеката и да се ради на успостављању и унапређењу система за Регионални центар сакупљања “Дубоко”.

,,Од прошле године Чачак је корисник средстава за санацију-рекултивацију старе депоније “Прелићи” и очекујемо да тај уговор буде реализован ове године. Оно што нам је прва тема данашњег састанка имплематиционе једине, односно изградња посторојења, које се финансира из средстава предприсутних фондова Европске Уније. Тај пројекат за Чачак и Србију има велики значај. У Србији се прерађује испод 10 одсто отпадних вода и важно је не само за град, који ће унапредити укупно стање, унапредиће се квалитет живота, пољопривреда и постаће боља дестинација за инвестирање уколико имате постројење, али нам и значи у смислу достизања циљева и оно што смо поставили као националне циљеве у области прераде отпадних вода”, рекао је Перовић.

Прва секретарка Шведске амбасаде Ida Reutersward изјавила је да су направљени први кораци у планирању изградње тог постројења које ће финансирати Европска унија и Шведска из својих извора.

,,Шведска је укључена у многе пројекте овог типа и поучени позитивним искуством са радошћу су прихватили сарадњу са градом Чачком. Како би се изградило постројење за пречишћавање отпадних вода потребно је пуно времена за изградњу, али се надам да ће све бити урађено по плану и пројекту”, рекла је Reutersward.

Она додаје да Шведска финансира почетне фазе и што се тиче новца, али и како је рекла стручњака.

,,Највећи део посла морамо да урадимо ми и наши стручњаци, али да би испунили европске стандарде, који су високи морамо да подигнемо стандарде и достигнемо оне који су нам потребни, везано за улазак у ЕУ”, закључила је Прва секретарка Шведске амбасаде Ida Reutersward.

 

Регионална информативно новинска агенција - РИНА

29.01.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 4