Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Специјална болница „Чигота” ради непрекиндо: Све своје кпацитете прилагодила је лечењу плућних болести (ФОТО)


Чајетина - Одлуком Министарства здравља, специјална болница Чигота на Златибору је због повећаног броја оболелих,  претворена у ковид болницу. У Чиготи се тренутно лечи 35 особа са лакшим и средње тешким симптомима, са територије Златиборског округа. За ковид пацијенте у овој установи опредељено је 60 кревета.

Запослени у Чиготи, након одлуке Министарства здравља у само једном дану прешли су на други режим рада и прилагодили своје капацитете лечењу плућних болести.

„Ми смо приступили отварању болнице да бисмо збринули свете пацијенте одавде. Међутим, има пуно пацијената из других општина, Бајине баште, Нове Вароши и Сјенице. Првенствено смо за овај крај надлежни”, рекао је др Александар Симић, в.д .директора сдпецијалне болнице „Чигота”.

Медицински радници у специјалној болници „Чигота” организовани су у пет тиомова и раде у сменама, шест сати рада и исто толико паузе.

„Много је обавеза, пацијенти су захтевни, комплексни и имају комплексу терапију. Поред тога су и уплашени, па је заиста потребно да им се потпуно посветимо. Све што треба, тимски радимо и решавамо”, каже др Снежана Лешовић, педијатар и кардиолог.

Пацијенти који долазе у „Чиготу ” су са лакшом и средње тешком клиничком сликом и углавном су средње животне доби.

„Увек им кажем да је ово болест која има свој ток и која је углвном излечива. Лечење може да траје дуго и и никада не уливам лажну наду . Ја увек стварно кажем да врло мали број пацијената умире и треба очекивати излечење.То је оно најбитније за сваког пацијента, да зна да су врло мале шансе да умре и велике да се излачи. Јако је битна психоилошка подршка коју им пружамо, објашњава како приступа својим пацијентима, др Алексндар Ђенић, интерниста.

Чигота располаже довољним количинама заштитне медицинске опреме, лекова и намирница,а велики број донатора одазвао се акцији помоћи овој боолници.

„На своју сопствену иницијативу организовали су се власници угоститељских објекта, и фирми и успели да прикупе донације. За врло кратак период сакупљена су бројна средства од намирница до новчаних средстава. На донаторски жиро рачун било је уплата од Новог Зеланда до Сао Паола, рекао је пр болнице „Чигота” Ђорђе Ђорђевић.

РИНА


31.07.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO