Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Српски јунак прешао целу Албанију пешке, а Немци га стрељали на кућном прагу: Гвозден Терзић из Злакусе заслужан за формирање прве школе у овом селу


Ужице – Живописно српско село Злакуса једно је од оних које има душу и посебан колорит. Место у ком су спојени традиција и будућност, историја и младост. И тако није само сад, већ је и пре скоро 100 година управо ово село било најживље у овом крају. У прилог томе говори и прва школа која је овде отворена, пред Други светски рат 1939. године. Кућа у којој су се малишнаи у то тешко време учили основама знања постоји и данас као својеврсан музеј који сећа на времена у ком је писменост била велики луксуз.

„У то време дуго су учитељи лутали по приватним кућама и колико су могли на тај начин преносоли своја знања на сеоску децу. Затим је покренута инцијатива да се то промени и велики српски јунак Гвозден Терзић уступио је једну од својих кућа управо за ту намену. Први учитељ у тој школи у Злакуси био је Петар Радовановић по ком данас Дом за децу и омладину у Ужицу носи име“, рекао је за РИНУ, Душан Дрндараевић, Гвозденов потомак који је одрастао у домаћинству где се некад налазила прва школа у овом селу.

Као и свака школа у то време, и ова у Злакуси била је оскудна, али жеља за знањем била је јача од хладне ужичке зиме и свих других недаћа. За прву школу на имању Терзића везана је и трагична прича, која је донекле и одредила њену судбину.

„После битке на Градини, Немци долазе и  проваљују собу учитеља у којој је он боравио пре одласка у партизане и у њој налазе тада забрањену, комунистичку литературу. Због тих књига одводе из домаћинства Гвоздена и његовог синовца Милисава Терзића, младића од 18 година, стрељају их и вешају на уласку у село где се и данас налази спомен парк под називом „Вешала“. Гвозден је био велики борац и у ратовима је провео седам година, целу Албанију је прешао пешке, а онда је судбина хтела да живот изгуби у свом родном селу“, изјавио је Душан.

Основна школа радила је и после ослобођења у приватној кући, а изградња зграде Основне школе у Злакуси почела је 1965. и то захваљујући иницијативи учитеља Милорада Шојића који је био прави иноватор и у ово село донео је први радио, први телевизор и довезао први аутомобил.

„У изградњи школе кроз кулуке су у великој мери учествовале и жене, јер су се мушкарци тада махом почели запошљавати у фабрикама. Циглу, шљунак, грађу и остали материјал давали су такође мештани. Усељење у нову пколску зграду било је пет година касније“, каже Душан.

Иако су се ђаци преселили у модернију и већу грађевину, прва школа остала је посебна и аутентична. Још увек је није уништило време и налази се у склопу туристичког комплекса „Терзића авлија“. На стотине туриста сваке године прође кроз капију и уђе у домаћинство које је некада припадало Гвоздену и на тај начин се упознаје са историјом овог краја.

РИНА


02.08.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO