Књиге из Чачка за српску нејач на Шари

Штрпце – Др Александар Лепосавић, научни истраживач чачанског Института за воћарство, сакупио је стотину књига и својим аутомобилом одвезао у Основну школу „Шарски одред” у општини Штрпце. Најјужнија српска села на Космету препуна су ђака јер у овом збегу (од укупно 13.600 становника 9.000 су Срби), школу учи чак 1.200 малишана и деце из православних породица.
Лепосавић је на пут од 300 километара и врх планине која међи Јужну српску покрајину и Македонију кренуо са двојицом пријатеља, Војом Тошовићем, повртаром и сточаром из Радаљева код Ивањице и извештачем агенције РИНА. У Штрпцу, на 975 метара надморских, дочекани су од старих пријатеља као најрођенији.

„Одушевљавају ме ови људи борбом за опстанак и никад ми није било тешко да пређем 600 километара тамо и овамо, да бисмо се видели и упитали за здравље” – казао је Лепосавић за агенцију РИНА.
Као покретач овог сусрета, путовођа и возач он је домаћинима предао пакете са разнородним штивом, а међу насловима су били и шаховски приручници које нам је у Чачак, пре него што смо кренули, послао Милан – Ацо Милићевић, председник ШК „Београд” из српске прстонице.

„Свака вам част што сте потегли на оволики пут по недобу, и као људима, нашим Србима, могу да вам кажем само: Хвала – рече, ређајући приложене књиге у својој канцеларији, Чедомир Николић, директор ОШ „Шарски одред” на Шари која има три школе, у Севцу, Брезовици (Јажинце) и Врбештици.
Ту наставу похађа укупно 328 малишана, од предшколског узраста до осмог разреда. Друга школа ове општине, „Стаја Марковић” у Штрпцу, има 450 ученика, у варошици, затим у селима Беревце, Доња и Горња Битиња и Сушиће. ОШ „Рајко Урошевић” у Готовуши још 120.
Средња школа „Јован Цвијић” у Штрпцу држи наставу за 420 ученика.

„Имамо укупно око 1.200 малишана и средњошколаца. У Штрпцу ради и један вртић али не може да прими сву децу па ће ускоро у дворишту школе у Јажинцу почети градња другог. Влада Србије даће за то 40 милиона динара”, беседи директор Николић.

Иначе, др Лепосавић већ десет година иде на југ Космета где са стручне стране помаже Србима на Шар планини око гајења малине.

Регионална информативно новинска агенција - РИНА

31.01.2019.


Fotografije