Дуално образовање у Чачку пун погодак за ђаке, али и привреднике

Чачак /РИНА/– Захваљујући систему дуалног образовања бенефите имају и ђаци, али и привредници. У Машинско – саобраћајној школи у Чачку стасава прва генерација модних кројача који своју праксу стичу у компанијама „Тифани” и „ПС фешн”.
„Знање се не може стицати само у средњим школама и факултетима, пракса је кључна ствар која остаје након школовања. Само са дипломом у рукама без стручног знања млади људи су неупотребљиви. Боравећи у компанијама они добијају неопходна практична знања која ће их издвојити од осталих. Текстилне компаније из Чачка су своја врата отвориле ђацима јер су свесни да ће на тај начим добити младе иновативне људе који ће допринети њиховој производњи. Ускоро ће бити оформљен и тренинг центар где ће ђаци моћи на најсавреминијој опреми да уче свој занат”, рекла је помоћница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић у Чачку за округлим столом организованим на тему дуалног образовања.

Иницијатива за увођење система дуалног образовања у Србији покренута је 2015. године од стране привредника, а данас је у овај систем укључено 4.500 ђака, 86 стручних средњих школа са 33 профила.
„У плану је увођење још десетак профила, а шта ће бити понуђено ђацима зависи од потреба привредника. Са предностима дуалног образовања упознати су и ђаци и родитељи, јер су схватили да се праљктично знање најбоље позицинира на тржишту рада. Ученици током рада у компанији преиспитују своје жеље и потребе, добијају квалитетно обраовање у реалном радном простору”, изјавила је директорка сектора за едукацију ПКС, Мирјана Ковачевић.

Као град у коме послују водећи домаћи модни брендови, интересовање за смер модни кројач из године у годину све је веће.
„Ми пратимо рад ученика, узимамо у обзир њихово залагање,амбициозностали и школске оцене и пружамо им могућност даљег усавршавања као и могућност запослења. У нашој компанији могу научити све пшотребне, неопходне ствари како би из школскед клупе изашли као потпуно спремни модни кројачи”, рекла је Тамара Карапанџић, ПР компаније Тифани.

Градоначелник Чачка истакао је да ће се и даље ослушкивати потребе локалне привреде и уколико буде било потребе увешће се и нови профили у дуланом образовању.

„Већ неколико година радимо на овом пројекту. Ослушкујемо жеље и потребе наше привреде, имамо заиста јаку текстилну индутрсију, не само по броју запослених већи и по технолошком развоју и савременим, иновативним идејама и ми смо ту да каналишемо потребе привредника и жеље ученика у правом смеру”, истакао је Тодоровић.

РИНА

01.02.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 6