Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Успешна приватизација препородила ушћански крај: Варошица без незапослених


Краљево - Варошица Ушће, удаљена педесетак километара југозападно од Краљева и околна села, у којима живи око 1.800 становника, деценијама су припадали нејнеразвијенијем делу некада општине а данас града Краљева. Узрок привредног и друштвеног заостајања, али и велике миграције, нарочито младих људи, многи су видели у укидању општине Ушће 1967. године те су захтеви о њеном формирању веома често, нарочито у изборним годинама, усмеравани према граду Краљеву и Републици.

Међутим, у последње време о новој ушћанској општини мање се говори, или далеко мање него раније јер је све повољнија привредна ситуација излечила многе привредне проблеме, пре свега велику незапосленост.
Неколико година Фабрика паркета ,,Студеница“ у Ушћу, која је деценијама пословала у оквиру ШИК-А ,,Јасен“, некадашњег гиганта у индустрији намештаја, била је под кананцем. Пропало је неколико продаја јер запуштену и опљачкану фабрику са застарелом опремом и изгубљеним тржиштем нико није хтео све до 2007. године. Некад чувену ушћанску паркетару те године из стечаја купује угледни краљевачки привредник Миланко Каровић, власник фирме ,,Техноопрема“ са седиштем у Краљеву и од тада и за бившу Фабрику паркета и за цео ушћански крај долазе бољи дани.

,,Бивша паркетара данас послује под називом Техноопрема, дакле под именом матичне фирме и представља модерну фабрику комадног намештаја и дрвних сортимената која више од 90 одсто производа извози у земље Европске уније. Запошљавамо више од 100 радника са ушћанског подручја. Они су се школовали за трговце, конобаре, куваре, пољопривредне техничаре, фризере и остала занимања, али смо их преквалификовали и они су данас носиоци производње. Имамо потребу да и даље запошљавамо али је проблем што на овом подручју нема довољно радне снаге. Ако хоћемо да се развијамо, а то су нам планови, мораћемо да ангажујемо раднике са стране“, каже Миланко Каровић, власник ,,Техноопреме“.

Несуђени трговци, конобари, фризери и други истичу да су презадовољни условима рада, зарадом и сигурном будућношћу у овој савременој фабрици. У свом месту обезбедили су посао, живе са својим породицама, имају редовне плате, топли оброк и регрес што је до пре неколико година у Ушћу било незамисливо.

Поред Фабрике ,,Техноопрема“, у Ушћу одлично ради и Фабрика металне опреме ,,Економ“ коју је 2012. године из стечаја , после девет неуспелих продаја, купила породица Антонијевић из Мланче код Краљева.Данас је то модерна фабрика са 90 запослених младих радника просечне старости испод 30 година која целокупну производњу извози на западно тржиште, претежно у Немачку.

,,Стално освајамо нове производе и недостају нам бравари, металостругари, вариоци... Стално нам је отворен конкурс за металске раднике будући да планирамо повећање обима производње и њеног аортимана“, казује Драган Гољевић, директор производње у Економу.

Према речима Звонка Туфегџића, директора Регионалне привредне коморе Краљево, „Техноопрема“ и ,,Економ“ су прави примери успешне приватизације.Кад су власници фирме из тог краја као и највећи број радника ,који су свој живот и егзистенцију везали за Ушће и ушћанске фабрике, онда је и однос и одговорност и власника и радника сасвим другачији.Комора такве приватизације подржава и чини све да им створи што боље услове за пословања, тврди Туфегџић.

Своје развојне планове и ,,Техноопрема“ и ,,Економ“ везују за потенцијале ушћанског краја и на сталном праћењу савремених научно-технолошких достигнућа и потреба тржишта.Оваква пословна филозофија дала је за сада одличне резултате и што је веома важно –у ушћанском крају више нема незапослених.

РИНА


13.08.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO