Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Уместо на трпези или женској бунди кунићи завршавају на победничком трону: Милош једини у Шумадији узгаја ове животиње (ФОТО)


Топола – И док већина гаји псе и мачке, Милош Илић из Тополе једини у Шумадији бави се узгојем кунића. Ове животиње које се често поистовећују са зечевима, ипак се од ових животиња разликују па мањим ушима и краћим ногама, а и поприлично су питомији.

„Већ седам година узгајам куниће, овај хоби није јефтин, али љубав никад не пита за цену. Тренутно их имам 35, од чега су 22 женке. Иако је јако уносно продавати њихове месо јер је изразито здраво и укусно, ја их ипак не користим у те сврхе, већ их од малена дресирам и касније водим на изложбе“, рекао је Милош из села Белосавци за РИНУ.

До сада је под Милошевим патронатом неколико кунића освојило вредне награде и проглашени су за државне шампионе. Да ова животиња буде најбоља пресудна је дресура од рођења, добра исхрана и пресудан је став са којим се сваки кунић рађа, не може да се научи.

„Храним их гранулама, и наравно додајем поврће које они преферирају. Од малена се уче како треба да стоје на столу, јер било какав скок или покрет, значи аутоматску дискфалификацију. Оно што је најбитније да би кунић победио на некој од изложби јесу уши, крзно и чистоћа. Критеријуми су заиста захтевни и само најбољи побеђују“, каже Милош.

Њихов животни век је десет година, а већ са осам месеци су у пуној снази и спремни за такмичења. Званична припреме почињу месец дана пре, и тада се крзно свакодневно чешља, како би испадале старе длаке. Неколико дана пред саму изложбу кунићу се секу нокти, да би се избегле механичке повреде.

„Посебна пажња мора се обратити на време парења, активни су током целе године осим у месецима кад су велике врућине. Крајем септембра очекујемо да почну парења, па ћемо почетком године имати нове потомке“, каже овај љубитељ кунића из Тополе.

РИНА

 

 


01.09.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO