Што је обућар за човека, то је Милош за коње у чачанском крају: Овај занатлија деценијама уназад прави потковице, сређује и рихта посебне „ципеле“ (ФОТО)

Чачак – Може се рећи да нема бољег обућара за коње у чачанском крају од Милоша Павловића из села Кукићи. Овај занатлија поткива племените животиње већ деценијама уназад, а његове комшије кажу да је најбољи у том специфичном послу. Иако делује просто, работа није ни најмање лака, а мајстор је битан исто колико ветеринар. Мора да има чврсту и стабилну руку, да буде изузетно миран и добро расположен јер коњи су изузетно сензибилне животиње.

„Прво се коњ раскује, иде бос неко време, онда се омекшавају копите како би интервенција безболно прошла. Затим  се узима алат и коњ се поткива. Најважније је узети добре мере, онда се све то рихта и на крају закива. Јако је важно да коњ буде миран, а ту је пресудна улога поткивача јер се мора познавати природа коња, некад се дешава да неће да пружи ногу и онда је психологија пресудна“, прича за РИНУ Милош поткивач.

01.09.2020.


Fotografije