Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Што је обућар за човека, то је Милош за коње у чачанском крају: Овај занатлија деценијама уназад прави потковице, сређује и рихта посебне „ципеле“ (ФОТО)


Чачак – Може се рећи да нема бољег обућара за коње у чачанском крају од Милоша Павловића из села Кукићи. Овај занатлија поткива племените животиње већ деценијама уназад, а његове комшије кажу да је најбољи у том специфичном послу. Иако делује просто, работа није ни најмање лака, а мајстор је битан исто колико ветеринар. Мора да има чврсту и стабилну руку, да буде изузетно миран и добро расположен јер коњи су изузетно сензибилне животиње.

„Прво се коњ раскује, иде бос неко време, онда се омекшавају копите како би интервенција безболно прошла. Затим  се узима алат и коњ се поткива. Најважније је узети добре мере, онда се све то рихта и на крају закива. Јако је важно да коњ буде миран, а ту је пресудна улога поткивача јер се мора познавати природа коња, некад се дешава да неће да пружи ногу и онда је психологија пресудна“, прича за РИНУ Милош поткивач.

Да изрека „јак као коњ“ заиста има право значење доказ је и чињеница да се ове животиње поткивају док стоје, што ниједна друга врста не би истрпела. Некада када су коњи били живота вредни, јер је на њима почивало цело домаћинство и Милош је имао много више посла, сада се овим животињима искључиво баве љубитељи и тек по неки домаћин.

„Да би се направила једна потковица потребно је око двадесет минута, а цео процес одвија се у три фазе. Она мора да има правилан облик, јер је то као ципела за човека. Ако мера није права онда жуља или спада, а онда је коњ нервозан и избегава да се креће, само лежи. Уколико се посао не одради како треба може доћи и до упале копита. По неком правилу требало би да коњ долази на одржавање на сваких 40 до 45 дана, тачније да се поткива три до четири пута годишње“, прича Милош.

Као и већина заната и одрживост поткивача врло је неизвесна. Пре је у сваком селу било по њих неколико, а сада је број таквих мајстора драстично смањен у читавој Србији. Милош каже да ће своје знање свакако пренети било коме ко буде имао жељу да поткива коње, јер иако многе ствари излазе из моде, коњ увек мора да има здрава копита како би слободно галопирао.

РИНА

 

 


01.09.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO