Дисова кућа културно добро, а пропада

Чачак - Родна кућа славног српског песника Владислава Петковића Диса, у Заблаћу код Чачка, одлуком Владе Републике Србије добила је статус знаменитог културног места. Овај објекат већ је нагризао зуб времена, и због нерешених имовинских односа годинама пропада.

Кућа у којој је 10. марта 1880. године у Заблаћу рођен један од највећих српских песника Владислав Петковић Дис, данас је права руина. На само десетак километара од центра Чачка запуштена и на ивици рушења. Мештани кажу мала кућа, а велика брука и да би требало да буде библиотека или читаоница, установа која је достојна његовог имена, а не обична руина.

Ипак, не може се рећи да је Чачак заборавио Диса. Градска бибилиотека која носи име познатог песника, дуже од пола века организује и песничку манифестацију “Дисово пролеће”, док основна школа у Заблаћу носи његово име.

,,Дису као песнику ми не можемо да се одужимо дуги низ година, зато што је он један од наших највећих песника, а ми као школа смо поносни што носимо његово име”, рекао је директор школе “Владислав Петковић Дис”, Милијан Пауновић.

Идеја да се обнови родна кућа постоји већ годинама, али да би се реализовала потребно је решити имовинско правне односе пошто објекат има више наследника и власника. Добијањем статуса знаменитог културног места отворене су могућности да се реши судбина куће.

,,Уколико сами наследници не буду почели да се понашају одговорно према овом културном добру, постоје одређене мере заштите које ће они морати да предузму, а ако то не учине Министарство културе и информисања РС може да одреди другог стараоца попут града Чачка или неке установе културе који ће имати обавезу да то културно добро одржава и доведе га у стање које ће бити доступно јавности”, рекла је заменица градоначелника Чачка Милица Дачић.

 

Регионална информативно новинска агенција - РИНА

06.02.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 4