Тодоровић: Немачки инвеститори у Чачку добиће адекватне кадрове кроз додатне обуке

Чачак - Немачке компаније „Виланд” и „Форверк” које су отвориле своје погоне у Прељини, задовољне су са нашим радницима. Након тронедељне обуке у Немачкој, људи, небитно које стручне спреме, добијају шансу да раде, рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

„Од 7.200 незапослених нама недостају заваривачи, бравари, текстилни радници то се може надоместити и кроз саму обуку у фирмама али и кроз дуал, као што је случај са модним кројачем. Деца већ другу годину су у систему дуалног образовања за ово занимање и презадовољна су, иду у наше велике респектабилне компаније. То је процес који траје, минамално четири године, док се не дође до неког знања и кадрова како наше текстилне тако и машинске и металне индустрије. Такође компаније могу саме да едикују раднике до сертификата”, казао је Тодоровић.

Према његовим речима од укупног броја незапослених 60 одсто су жене, а ту спадају и теже запошљиве категорије као што су млади, старији од 50 година као и Роми.

„Ми не можемо да наредимо било коме да запосли било кога, али ћемо акционим планом за запошљавање пробати да им помогнемо. Тренутно имамо потребу за 350 радника у текстилној индустрији, наше две велике компаније, тренутно имају раднике и кроз дуал али и кроз своју обуку. Тако треба да ураде и Виланд и Форверк. Наша борба је да обезбедимо сваком ко жели да остане у Чачку или да се врати да поштено заради своју плату, радно место, имао он трећи степен или био млади инжењер”, закључио је Тодоровић.

РИНА

07.02.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1