Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Прибој прва локална самоуправа која ће изградити топлану на биомасу Србији: Вредност инвестиције преко пет милиона евра


Прибој - Општина Прибој издала је грађевинску дозволу за градњу нове градске топлане на биомасу. Након тога, са свим учесницима у пројекту, одржан је још један од састанака у низу, на коме су сумиране досадашње активности и последње припреме, пред почетак градње нове топлане.

„Према плану, градња нове топлане почиње 21. септембра, чиме се крунишу вишегодишњи напори да се обезбеди ова капитална инвестиција. Прибој постаје први град у Србији који ће изградити топлану на дрвну биомасу, а уз општину Мали Зворник, бићемо прва локална самоуправа у земљи, која ће досадашња фосилна горива у потпуности заменити биомасом. Најбитније је да ће грађани добити квалитетено и континуирано грејање свих 24 сата које ће плаћати по потрошњи. Овако ће се смањити и потрошња енергената, а на тај начин оствариће се и значајне уштеде у општинском буџету ”, каже Саша Василић, заменик председника општине Прибој.

Нова градска топлана у Прибоју требало би да буде изграђена до 1.октобра наредне године,када ће бити стављена у пробни рад,а предаја ЈП „Топлана", према пројекту, обавиће се 20. јануара 2022.

Подсећана ради, будућа топлана биће снаге од 8 MW на биомасу, а имаће и два резервна котла на лож уље, укупне снаге 15 MW. Вредност ове инвестиције је 5,250 милиона евра. Извођач радова је конзорцијум Јужна Бачка из Новог Сада.

Пројекат изградње градске топлане на биомасу подразумева и комплетну реконструкцију топловода у Прибоју и изградњу нових подстаница. Тендер за реконструкцију топловода, вредан 1,050 милиона евра, је завршен, а извођач ће бити београдска фирма „Конвар". Тендер за замену подстаница, вредности 745.000 евра, је у току, а радови ће почети у априлу наредне године, након завршетка предстојеће грејне сезоне.

Поред постојећих корисника, нова топлана омогућиће прикључке и другим заинтересованим потрошачима у Прибоју.


РИНА


09.09.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO