Avantura kreće, počinje letnja sezona čuvenog voza na Mokroj Gori: Šarganskom osmicom za 1.200 dinara, cena karte za decu duplo niža     ·     Prva zelena brana u Srbiji, visoka 68 metara: Istorijski dan za Zapadnu Srbiju, reka Rzav potekla kroz tunelske cevi (FOTO)     ·     Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja     ·     Besplatan vrtić za svako treće dete i besplatni udžbenici: Fantastična vest za roditelje u Dragačevu     ·     Pala grupa pedofila u Srbiji: Iskorišćavali maloletna lica za pornografiju     ·     Udji u automobil da te povezemo do kuće: Uznemirujuća poruka se širi Užicem, crveno vozilo se zaustavilo a vozač pokušavao dete namamiti da uđe unutra     ·     Slike sa lica mesta kidaju srce: Svi traže malenu Danku a od nje nema ni traga ni glasa, vremenski uslovi su očajni ipak nema odustajanja (FOTO)     ·     Na ovo su dugo čekali: Izgradnja bazena u Ljuboviji u punom jeku, do leta biće spremno za kupače     ·     Uhapšena radnica EPS-a u Kniću: Zgrnula ogromne pare od primljenih uplata, firminim pečatom overavala isečke     ·     Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli saradnju     ·     Incident u kragujavčakom sudu: Privedeni muškarac pobegao policajcima     ·     Kineski radnici porušili dotrajali most u Lučanima: Niče novi preko reke Bjelice u naselju Dljin, on će u značajnoj meri ubrzati saobraćaj (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Археолози открили величанствену грађевину подно планине Венчац: Ово је једина задужбина Немањића за коју не постоји никакав писани траг (ФОТО)(ВИДЕО)


Аранђеловац – Тамо где стаје историја, наставља археологија захваљујући којој се сазнају бројне тајне српске прошлости. У срцу Шумадије, на налазишту Дворине код Аранђеловца, археолози су пре 16 година започели истраживања  у жељи да пронађу остатке куће последњег српског деспота Павла Бакића, међутим открили су ипак нешто друго, поприлично импозантније и мистериозније.

„Кад смо пронашли тесаник са остацима фреско  сликарства било је јасно да се у близини налази црква и кренули смо даље да истражујемо. Дошли смо до огромне монументалне грађевине, веће чак и од Грачанице. Ради се о средњовековној цркви која је дугачка 27, а широка 14 метара, украшена живописом великих мајстора, што је чини једном од највећих у том добу, али је невероватно да за њу нема никакав писани траг“, рекао је за РИНУ професор Владан Миливојевић, кустос Народног музеја у Аранђеловцу.

Задужбина оваквих димензија, могла је бити само владарска, па се за сада претпоставља да припада лози Немањића и да ју је подигао цар Душан, средином 14. века у доба највећег процвата своје владавине. Изграђена је у српско- византисјком стилу, али њено постојање и даље је обавијено велом тајне.

„На основу неких пронађених остатака сматра се да је управо у овој цркви било седиште Београдске епископије у 14. Веку. Црква има припрату  која је заједно зидана са бродом. Он је осликан, а припрата није. Зато се претпоставља да се нешто у међувремо догодило, можда чак и смрт цара Душана која битно мења историју, али и даљу будућност ове цркве. Током истраживања овде смо пронашли велики број фрагмената фресака, које се сада налазе у музеју, а најбољи и најкрупнији комади су конзервирани“, каже Миливојевић.

Проналском овог великог локалитета подно планине Венчац, откривају се нове странице српске средњовековне историје. Бројна истраживања отвориће и додатна питања, али је извесно да ће се на овом месту појавити значајне чињенице које су биле вековима скривене од јавности.

„Постоји много непознаница које ће се открити будућим истраживањима. Откривени су масивни надгробни споменици  који сведоче да је изутено богато становништво овде живело током средњег века, а на нама је да откријемо ко је све тада насељавао ово подручје“, изјавио је Миливојевић.

Владари из династије Немањића били су најпознатији ктитори у српској историји, али за све њихове грађевине постоје писани докази, док једино за цркву пронађену у Дворинама код Аранђеловца не постоји никакав траг, нити објашњење, и зато је она за сада једина непозната задужбина ове лозе.

РИНА

 


10.09.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO