Археолози открили величанствену грађевину подно планине Венчац: Ово је једина задужбина Немањића за коју не постоји никакав писани траг (ФОТО)(ВИДЕО)

Аранђеловац – Тамо где стаје историја, наставља археологија захваљујући којој се сазнају бројне тајне српске прошлости. У срцу Шумадије, на налазишту Дворине код Аранђеловца, археолози су пре 16 година започели истраживања  у жељи да пронађу остатке куће последњег српског деспота Павла Бакића, међутим открили су ипак нешто друго, поприлично импозантније и мистериозније.

„Кад смо пронашли тесаник са остацима фреско  сликарства било је јасно да се у близини налази црква и кренули смо даље да истражујемо. Дошли смо до огромне монументалне грађевине, веће чак и од Грачанице. Ради се о средњовековној цркви која је дугачка 27, а широка 14 метара, украшена живописом великих мајстора, што је чини једном од највећих у том добу, али је невероватно да за њу нема никакав писани траг“, рекао је за РИНУ професор Владан Миливојевић, кустос Народног музеја у Аранђеловцу.

10.09.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1