Радославу из Тополе у башти родио црни парадајз: Несвакидашња боја споља, а унутра сладак као да је најцрвенији (ФОТО)

Топола – Парадајз се конзумира на различите начине, сиров или куван у многим јелима, сосевима, најзаступљенији на нашем тржишту је црвени парадајз који у себи садржи ликопен, црвени пигмент. Међутим, оно што је многом шумадинцима непознаница, да поред класичног црвеног парадајза у појединим баштама може се видети црни плод , али и жути.

„Добио сам од моје рођаке Слађе расад црног парадајза. Мислио сам да је нека шала, па сам се упустио у експеримент. Ево данас и ја и Слађа беремо црни парадајз, а народ се шали па нам каже: „Ма то је плави патлиџан само код вас закржљао“, али кад се расече и проба тад је јасно као дан да је то парадајз класичног укуса само је покожица црне боје“, казао је за агенцију РИНА, Радослав Ћатић из Маслошева.

И док многи негодују и нерадо се одлучују да пробају овако необичан плод, Слађа Ћатић је задовољна овом сортом овог несвакидашњег воћа.

„Од сада ћу само њега да садим , јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено, а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на склонитим местима од сунца црну боју“, објашњава Слађа.

У селу Липовац Радовановићи поред црвеног гаје и жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас.

„Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи. Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу“, рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.

Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.

РИНА

16.09.2020.


Fotografije