Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Дража Михајловић америчком пилоту поклонио прстен: Потомци га данас чувају на породичном имању у Тексасу (ФОТО)


Горњи Милановац - Роберт Боб Кол, 1944. године искочио је из оштећеног авиона, погођеног немачком ракетом, изнад Прањана где су му мештани спасили живот.  У Србији је провео 66 дана и одушевио се житељима подсувоборских села. Породица овог пилота доживотно је захвална српском народу, а најлепше речи имао је и Бобов син Гери Кол.

„Мој отац и његова посада су искочили из оштећеног Б-24 бомбардера над Југославијом, 6. јуна 1944. године, након што су завршили мисију у Брасову у Румунији. Неколико чланова посаде је претрпело мање повреде, али су им четници генерала Драже Михаиловића и локални мештани Срби помогли и сви су преживели рат. Многи од наших очева се не би вратили кућама без великодушне и несебичне бриге коју су им Срби пружили и платили за то високу цену“, рекао је Гери Хол у интервју за Фондацију Мисије Халијард.

Кад је Боб искочио из оштећеног авиона, са собом је имао мали фотоапарат у летачком оделу. Био је у могућности фотографијама да овековечи већи део времена који је провео у Србији и његова породица још увек поседује ове јединствене фотографије. Светлост дана оне су угледале 75 година након што су снимљене, након што су их Колови понудили Фондацији Мисије Халијард.

„Током времена проведеног у Србији се мој отац спријатељио са генералом Михаиловићем и толико су се зближили да су пред очев одлазак разменили прстење. Мој је отац њему дао прстен који је добио за матуру, а генерал Михаиловић њему свој лични прстен са угравираном посветом. Тај непроцењиви артефакт је и даље у власништву моје породице, налази се у кућној колекцију у Тексасу“, каже Гери Кол.

Мисија Халијард је показала висок ниво сарадње између Сједињених Држава и Србије у критичном периоду рата. Без храбрих напора обе стране, ова одважна мисија би можда била неуспешна. Они који знају за мисију Халијард је свакако посматрају као највиши симбол солидарности који је створио трајну везу између наших земаља.

„Септембра 2019. године сам са супругом и своја два брата путовао у Србију на обележавање 75. годишњице Мисије Халијард. То је била моја прва посета Србији, али неће бити последња. Био сам задивљен тиме колико је Београд жив град и колико је унутрашњост Србије лепа. Свуда куд сам путовао, Срби су били љубазни и великодушни. Осећао сам се као код куће“, каже потомак америчког пилота.

РИНА 


22.09.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO