Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Драган из Чачка једини је возач рикше у западној Србији: Нашао начин да покрене свој сопствени бизнис и тако оствари дечачки сан (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак – Да ли знате по чему Чачак личи на Амстердам или Њујорк? Пре месец дана тешко да бисте из цуга знали одговор на ово питање, али зхваљујући младом Драгану Толићу град на Морави коначно, бар по нечему, личи на ове велике метрополе. Он је направио рикшу коју је прикачио на свој бицикл и вози Чачане по градском парку. Михољско лето свакако му иде на руку, па упркос томе што је крај сезоне, ипак има доста посла.

„Људи су на почетку јако чудно реаговали кад виде рикшу у чачанксом парку. Нису навикли на то, неки су чак и аплаудирали кад прођем нису ни знали како се зове па су говорили да возим кочију“, каже Драган за РИНУ.

Драган је радио као кувар у једном од локалних ресторана, али је одлучио да да отказ и буде међу првим возачима рикше у Србији. До сада је постојало неколико покушаја да се активира елекрична рикша у Београду, али они су пропали, тако да ако је веровати евиденцији ова чачанска једина је у Србији, али и у региону.

„Као мали гледао сам филм Џеки Чена у ком он вози рикшу и то ми је остало заувек у памћењу и иако сам радио друге послове, желео сам тим да се бавим. Ове године коначно сам се осмелио да остварим своје снове, према мојим нацртима друг је направио целу конструкцију за неких два месеца и авантура је почела. Није ми циљ да се од овог обогатим, али се свакако надам пристојној заради. Овог лета су се Чачани са њом упознали, а већ следеће године очекујем да ће за многе од њих вожња рикшом бити незаобилазна“, каже овај младић.

У израду рикше уложио је око две стотине евра, а бицикл је већ имао, па за овај посао Драган није морао да инвестира велики новац. Ни цена вожње није скупа, па се креће између 50 и 100 динара за неколико минута. Каже да не гледа на сат и да врло често ову уживанцију на точковима зна и да продужи.

„Одувек сам заљубељеник у бициклизам, а сада сам спојио лепо и корисно. За овај посао ипак је потребна добра кондиција, нарочито ако возите узбрдо. Али, како време буде пролазило биће све лакше и лакше. Најважније је да је рикша направљена тако да буде потпуно безбедна за оне који се у њој возе, за сада може да повезе терет око 250 килограма“, прича Драган.

Осим превоза туриста, рикша би била и одлично решење за саобраћајне гужве, али о проширивању Драган још увек не размишља, то ће како каже – од следеће године.

„Имам одређених потешкоћа око регистрације, али се надам да ће то успешно бити решено. Уколико се посао прошири конкурисао бих и за неке од субвенција, како би једну можда активирао у Овчар бањи која је идеална локација за обилажење на овај начин“, каже Чачанин.

Рикша као возило које покреће људска снага настала је у далекој Азији, а данас је у неким земљама основно превозно средство, али и прва тачка у туристичкој понуди неке од еминентних локација. Драган се нада да ће ова његова заживети, а док се то не деси нема сумње да ће овај септембар и октобар у Градском парку у Чачку имати посебну драж уз необичну вожњу.

РИНА


25.09.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO