Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Бивши пилот препешачио Златибор уздуж и попреко: Боро је обишао читав регион, али српска планина је посебна (ФОТО)


Чајетина – Иако му многи замерају изградњу велелепних хотела и модернизацију, Златибор итекако има шта да понуди истинским љубитељима природе. Туристичка организација припремила је нову акцију у којима се представљају стазе за шетњу од центра места, а све у оквиру кампање „Твој Златибор“.

Да има нешто у златиборском ваздуху – рећи ће сви после боравка на најпознатијој српској планини на којој се дише пуним плућима. То “нешто” је склоп надморске висине, борова, “руже ветрова”, ароматичне вегетације. Шетња је омиљена активност гостију овог планинског центра, а у избору стаза сада им може помоћи и видео епизода “Златибор за пешаке”.

Биће то слатке муке јер, како примећује планински водич Боро Пишчевић, у ком год смеру кренули, Златибор вас мами да га истражите. Пешачио је Боро по целом региону, од Мостара до Црне Горе, упознао Србију уздуж и попреко и схватио зашто је Златибор посебан.

„Свака планина ме одушеви на свој начин, али Златибор је два-три копља испред других зато што пружа сваком оно што жели. Има прегршт лаганих стаза, али ко хоће да се умори, може да изабере напорнију туру. Неки људи замишљају да је Златибор само део око језера и одушеве се кад схвате да надомак центра постоји исконски, прави Златибор. Не заборавите да је Златибор 30 километара дуга и 15 километара широка планина. Има и прерасте, и пећине, и клисуре, и видиковце, о пашњацима да не говорим,“ одушевљено прича Боро.

Kао заљубљеник у природу, овај бивши пилот и професор истиче да је пандемија коронавируса која је зауставила читав свет, донела и једну добру ствар.

„Најкориснија ствар која нам се десила због короне је да смо схватили како прелепу Србију имамо. Пробудила се у нама исконска потреба за природом. Својевремено сам водио туру у којој туристе, док пешачимо, учим које су печурке јестиве, која је травка за шта добра. Да ви само видите ту срећу кад човек сам убере травку. Тако и сада, све чешће виђам људе како шетају, истражују, желе да осете природу, да јој буду близу“.

Природа је Златибору несебично подарила услове због којих овај туристички центар поносно носи епитет ваздушне бање дуже од 125 година. Посетиоци само треба да изаберу неку од великог броја маркираних стаза. Омиљена међу туристима и мештанима је стаза до Споменика на Шуматном брду. Дужа, али не нарочито захтевна стаза води до Обадовог брда, где је могућ и предах у уређеном видиковцу. Искуснији рекреативци упуштају се у освајање врхова – Градине, Црног врха, Чукера, Торника. Kоју год стазу изабрали, једно је загарантовано – уживање у бајковитим пејзажима, непрегледним пашњацима, романтичним заласцима сунца.

„Један од најлепших видиковаца за мене је Градина, али не могу да не поменем поглед који “пуца” са Торника или са Вијогора, изнад Семегњева. Вијогор је четврти златиборски врх по висини, али први по лепоти. Шумовит је и пружа нестваран поглед према Босни и другим крајевима. Мени најдража стаза је излазак на Торник преко Токовића колибе, може из центра, а може и превозом до Рибнице, па онда пешке,“ открива Пишчевић.

Надалеко је познат утицај Златибора на побољшање крвне слике. Ваздух који се удише на идеалних 1000 метара надморске висине пун је кисеоника, а шетња златиборским стазама може да повећа број црвених крвних зрнаца и до два милиона. За оне који нису у кондицији, Боро  предлаже лакше туре током којих се прелази око 5 километара.

РИНА


23.09.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO