Вулканска купа у срцу Србије је капа Шумадије: Острвица у средњем веку била једно од најважнијих утврђења за које су се бориле велике силе (ФОТО)(ВИДЕО)

Горњи Милановац – Да је Србија у нека давна времена била препуна активних вулкана, најбоље сведоче бројне угашене купе вулканског порекла које се налазе широм наше земље. Највише их се може видети на планини Ридник, а она која се по свом изгледу издваја од осталих свакако је Острвица коју још називају и капом Шумадије. Како су активни вулкани престали да постоје пре много година, у средњем веку она је била једно од утврђења за које су се бориле тадашње велике силе.

„Острвица је играла изузетно важну улогу у одбрани тадашње српске државе, била је најважнија тврђава у овој области и ко је управљао њом, управљао је и целим овим крајем. Зато су се велике борбе водиле управо ту. Народ који је насељаво то подручје бавио се рударањем, живели су од тога и зато су били још интерсантнији страним силама да је освоје. Утврђење је било средиште војне управе рудничке области. Према историсјким подацима први пут је под турску управу пало 1438. године, и дуго је то било турско утврђење“, рекао је за РИНУ, Дејан Радичевић, професор Филозфоског факултету у Београду.

28.09.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1