Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Вулканска купа у срцу Србије је капа Шумадије: Острвица у средњем веку била једно од најважнијих утврђења за које су се бориле велике силе (ФОТО)(ВИДЕО)


Горњи Милановац – Да је Србија у нека давна времена била препуна активних вулкана, најбоље сведоче бројне угашене купе вулканског порекла које се налазе широм наше земље. Највише их се може видети на планини Ридник, а она која се по свом изгледу издваја од осталих свакако је Острвица коју још називају и капом Шумадије. Како су активни вулкани престали да постоје пре много година, у средњем веку она је била једно од утврђења за које су се бориле тадашње велике силе.

„Острвица је играла изузетно важну улогу у одбрани тадашње српске државе, била је најважнија тврђава у овој области и ко је управљао њом, управљао је и целим овим крајем. Зато су се велике борбе водиле управо ту. Народ који је насељаво то подручје бавио се рударањем, живели су од тога и зато су били још интерсантнији страним силама да је освоје. Утврђење је било средиште војне управе рудничке области. Према историсјким подацима први пут је под турску управу пало 1438. године, и дуго је то било турско утврђење“, рекао је за РИНУ, Дејан Радичевић, професор Филозфоског факултету у Београду.

Основа града  је неправилна, прилагођена облику терена. Утврђење је подељено на два платоа, која су повезана масивним одбрамбеним зидом. На приступачним југозападним падинама , испод утврђеног дела града, развијало се подграђе на ком се данас врше археолошка истраживања.

„Осамдесетих година прошлог века на овој локацији спроведана су истраживања у организацији Археолошког института у Београду, када је истраживано на Великом граду у Подграђу и на локалитету Метаљка, где су откривени остаци једнобродне цркве. Ради се о грађевини која највероватније потиче из 14. или 15. века. Прво су откривени темељи цркве и за сада је истражено њено унутрашње лице , а настављамо даље са откривањем зидова. Пред нама је и да утврдимо да ли је црква касније претворена у џамију и колико дуго је служила сврси“, изјавила је Ана Цицовић кустос Музеја  Рудничко – таковског краја.

Острвица је у мају 2009. године проглашена за споменик природе и представља велики туристички потенцијал рудничког краја.

РИНА


28.09.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO