Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Епидемиолошка ситуација у Србији стабилна: Продужава се рад кафића без баште до 23 часа


Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести Covid 19 расправљао је данас о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Србији.

На седници кризног штаба усаглашен је јединствен став да је тренутна поввољна епидемиолошка ситуација одраз искључиво високе одговорности грађане показане у претходном периоду. Србија је, према расположивим информацијама и такозваној стопи инциденције, након Гренланда и Ватикана најбоље стојећа земља у Европи за прошлу недељу. Стопа инциденције у Србији била је 6,94 на 100.000 грађана, док је та иста бројка у Немачкој била 29, Италији 34, Великој Британији 94, док је у у Босни и Херцеговини на стотину хиљада становника стопа инциденција била 97. Нажалост, према расположивим подацима највишу стопу новозаражених у претходној недељи имала је Црна Гора, где је стопа инциденције на 100.000 грађана била чак 586.

„Све ове бројке, као што је познато, могу се преокренути у релативно кратком периоду и из једне од тренутно најповољнијих епидемиолошких ситуација, можемо прећи у неповољну уколико се будемо понашали неодговорно према себи и другима и зато је важно да висок ниво дисциплине задржимо што је могуће дуже. Ускоро и факултети студентима отварају своја врата и Кризни штаб чврсто верује да се , према искуству са основним и средњим школама, уз максимално поштовање превентивних мера настава може одвијати несметано“, саопштено је из Кризног штаба.

Како је стигла јесен а са њом и хладније време, Кризни штаб је одлучио да продужи радно време кафићима и ресторанима без баште до 23 часа. Овакав потез се никако не може назвати ублажавањем мера, пошто сада није тренутак за тако нешто, већ више усклађивањем са временским условима и годишњим добима.

Број заражених и хоспитализованих, као и број прегледа у претходних неколико дана пружају нам разлоге за оптимизам, али никако за опуштање. Свако неодговорно понашање у данима пред нама јасно ће се одразити у статистичким бројкама кроз две или три недеље, што је свакако сценарио који желимо да избегнемо. Свако масовно окупљање без поштовање превентивних мера, неодговорно понашање и неношење маски у затвореним просторима представља, поред угрожавања сопственог здравља, здравља других људи и непоштовања закона, својеврсно непоштовање здравствених радника који су понели највећи терет борбе против корона вируса.

Влада Републике Србије још једном апелује на све грађане да поштују све донете мере зарад сопственог здравља и здравља својих најближих. Једина сигурна и до данас доказана заштита од корона вируса је поштовање превентивних мера. Свако одступање или непоштовање мера нас удаљава од циља, а то је коначна победа над корона вирусом што ћемо успети једино уз висок ниво дисциплине у одговорности.

РИНА


28.09.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO