Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Град Ужице одобрио поскупљење цена воде и канализације: Приход биће утрошен за реконструкцију водоводне и канализационе мреже


Ужице - Градско веће прихватило је захтев „Водовода“ и одобрило повећање цена воде и канализације од 18 одстo. Ово поскупљење условљено је већим трошковима који настају код прераде воде у новом постројењу и директно утичу на њену цену коштања, али и због потребе да се крене у реконструкцију градске водоводне и канализационе инфраструктуре.

Према речима члана Градског већа за јавна предузећа Ивана Станисављевића одлука Надзорног одбора коју је градско руководство прихватило оправдана је тиме да су трошкови производње воде знатно већи у односу на претходни период, наводи се на сајту града.

„Сама фабрика воде, која је једна од најсавременијих, користи одређене методе које повећавају цену воде него што је то било раније. Такође, разлог за повећање цене воде је тај што желимо да финансијска средства, односно финансијски ефекат који ће ово повећање воде остварити уложимо директно у замену инфраструктуре, тачније дотрајале водоводне мреже. На овај начин ће се направити неке уштеде које ће спречити сталне кварове.“

Станисављевић је навео да је у претходном периоду Скупштина града Ужица усвојила финансијски план пословања ЈКП“Водовод“ који садржи планирано повећање цене воде од 15 одсто, што значи да је цена воде требала да буде већа од 01. јануара 2020. године. Због пандемије проузроковане вирусом Ковид 19, доношење те одлуке је одлагано.

„Повећање од 18 пдсто практично кошта око 150 динара по домаћинству, колико ће рачун за просечну потрошњу у једном домаћинству бити увећан. Сматрамо да поред ефеката које ћемо добити са повећањем ове цене, неће бити велики удар на буџете наших суграђана“- рекао је Станисављевић и додао да је цена воде за привреду која је смањена 2016. године за 25%, са овим повећањем мања него што је била у том периоду. До априла 2016. године издвајало се 127,42 динара за воду, а за канализацију 31,86 динара, са повећаном ценом од 18% та цена је сада 118,78 динара за воду, односно 29,70 за канализацију што, како наводи, показује да то повећање није економски неоправдано у овом тренутку.

Директор ЈКП „Водовод“ Душко Љујић рекао је да цена воде која је била до сада није давала ни остављала могућности „Водоводу“ да из те цене може било шта озбиљније радити на реконструкцији, обнови водоводне и канализационе инфраструктуре.

„Гледали смо да то повећање цене воде не буде удар на кућни буџет, у просеку домаћинство у Ужицу троши неких 14 кубика воде, са тим повећањем воде то је неких 150 динара по месечном рачуну. Сматрамо да то није велики издатак, а за „Водовод“ ће то значити додатних 30 милиона динара које ће моћи да уложи у инфраструктуру, у обнављење водоводних и канализационих линија.

Ова цена је у просеку нивоа цена који су у сличним водоводима и сличним градовима. Просечан рачун који ће грађани Ужица плаћати за 14 кубика воде колико просечно троше по новим ценама износиће 1143 динара, ту је урачуната и канализација. Што се тиче других градова, у Чачку за 14 кубика воде грађани ће платити 1009 динара, нешто јефтиније него у Ужицу, у Београду за ту потрошњу грађани плаћају 1232 динара, у Краљеву 1187 динара, Крушевцу 1256 динара, док у Лозници која нема фабрику воде, већ бунаре и само хлорише воду, за 14 кубика воде плаћају грађани 1470 динара“ навео је Љујић.

РИНА


01.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO