Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Регулација тока западне Мораве у дужини од 32 километра: Највећи еколошки проблеми приликом изградње саобраћајнице која ће повезати пола милиона људи (ФОТО)


Чачак – Моравски коридор укупне дужине од 112 километара, биће подељен на три деонице и девет сектора, имаће 78 мостова и повезаће пола милиона становника. Поводом његове изградње, стручњаци су приступили изради Студије процене утицаја на животну средину, а јавна презентација одржана је у седам градова и општина кроз које Моравски коридор пролази. Документи су стављени на увид јавности, а грађани ће имати прилику да својим сугестијама и предлозима  утичу на евентулане превиде или пропусте, уколико је до њих дошло.

„На самом почетку потребно је било утврдити почетно стање комплетне локације и вршили смо теренска истраживања на тему екологије и заштите животне средине и друштва. Пројекат је започет 2019. и тада је обележено упоређивање законске регулативе у нашој земљи са Међународним стандардима. Након обиласка локације, почели смо да радимо процену утицаја на животну средину и данас је овде закључујемо“, рекао је Гунал Озенирлер, главни консултант на пројекту.

Након презентације документације и процене утицаја на животну средину и друштво, радиће се на финализацији студије након чега ће бити предата финансијерима.

Најчешћа питања на претходним састанцима била су на тему експропријације земљишта као и досадашњих теренских истраживања у вези заштите животне средине. Грађанима су доступне информације како по општинама тако и у Коридорима Србије.

„У пројекат је укључена и регулација тока реке Западне Мораве у дужини од 32 километра, у највећој мери на територији града Чачка, а најзначајнији делови ће се налазити код Краљева. Обратили смо пажњу у којој мери регулација реке ће утицати на екологију и животну средину. Због постојећег еко система, старо корито реке биће напуњено водом и остаће у функцији“, рекао је Озенирлер додајући да је студију о померању тока реке радио Институт „Јарослав Черни” и да у том пројекту још увек може доћи до измена.

Циљ студије о процени утицаја на животну средину је да се изврши еколошка и социјална процена пројекта, да документује потенцијалне утицаје повезане са фазама његове изградње и рада, те да обезбеди мере ублажавања како би се спречили или смањили сви штетни утицаји и ризици од поплаве током изградње аутопута, квалитет ваздуха, буке, губитак приватног земљишта, уситњавање пољопривредних парцела, физичко и економско расељавање лица погођеним пројектом и саобраћај. Са друге стране, ови утицаји се углавном заснивају на развоју у локалној економији и могућностима запошљавања током фаза изградање и рада, што ће произићи из директних и индиректних прилика за посао. Презентација докумената и јавне консултације организују се сагласно стандардима Међународне финансијске корпорације. Ови  планови презентовани су у сваком граду и општини кроз које ће пролазити Моравски коридор,а последњи међу њима је град Чачак.

Почетак изградње Моравског коридора очекује се следеће године, а предвиђено је да  се радови приведу крају у новембру 2023.

Иначе, Влада Србије планира да финансира пројекат кроз зајмове различитих међународних институција. Пројекат захтева потпуну процену утицаја на животну средину и друштво.

РИНА


01.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO