Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)     ·     Vučević: Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije     ·     Velike gužve na biralištima u Hrvatskoj     ·     Nevreme odnelo krov, ali ove godine spremno da primi mališane: Najbolji đaci iz Priboja i Prilužja sa Kosova, kao i osobe sa invliditetom imaće besplatno letovanje (FOTO)     ·     Plati, pa se klati: Od sada javna imovina oštećena u saobraćajnim nezgodama popravlja se o trošku lica koje ju je izazvalo, nova praksa JP Gradac     ·     Vozaču golfa se bore za život, dok su svi ostali stabilno: Šest osoba je povredjeno u sinoćnom udesu saniteta i putničkog auta kod Priboja     ·     Karambol kod Topole, sudar tri vozila u selu Desimirovac: Dve osobe povređene, jedno lice hitno prebačeno u kragujevačku bolnicu     ·     Incidenti ispred Kliničkog centra, građani naslino ulaze i napadaju zaposlene: Hitno potrebna policijska patrola koja će tokom noći da dežura ispred ove ustanove     ·     Uvek prvi na liniji odbrane Lima od smeća: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama, ružne slike sa lepe reke postaće prošlost     ·     Uleteli specijalci po nalogu i izvršili pretres: Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije u Crnoj Gori     ·     Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) stigli u tužilaštvo     ·     Učenica iz Srbije povređena u saobraćajnoj nezgodi na ekskurziji     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је извор здравља усред густе шуме: Мика из Севојна пила тродоне и заказала операцију, а излечила се у сеоској импровизованој бањи (ФОТО)


Пожега – На само 14 километара од центра општине Пожега у селу Роге, налазе се извори минералне воде уз помоћ којих су се људи лечили још од турског доба. Њена својства добро су позната свима онима који су управо овде пронашли свој спас, а било их је на стотине. Ипак, и поред тога, ово бањско лечилиште данас је зарасло у коров а вода који лечи налази се у два имровизована базена до којих нема чак ни јасних путоказа.

„Ја сам три месеца била везана за кревет због ишијаса и имала сам заказану операцију у Београду. Од пријатеља сам тада први пут чула за ову бању. Иако живим у Севојну, никад пре нисам ни знала да она постоји. Долазила сам на купање два пута седмично и после три дана престала сам да пијем тродоне, а после сам чак и операцију отказала. Мене је ова Рошка бања заиста спасила. Колико сам је хвалила и моји кумови су сада овде купили викендицу“, рекла је за РИНУ, Мика Шмакић из Севојна.

Термална вода има констатну температару од 26 степени, а истраживања Института за рехабилитацију из Београда су показала да има изузетно специфичне физичко-хемисјке карактеристике. У њеном сасатву налази се растворени лековити гас водоник и припада категорији олигоминераних вода, што подразумева да се може пити у неограниченим количинима без последица. Изузетно делотворна показала се у лечењу болести зглобова, живаца, очију и хроничног реуматизма.

Рошка бања  је до пре неколико деценија радила у оквиру пожешког рекреативног центра, данас због нерешених имовинско-правних односа, она практично пропада иако има велики потенцијал за развој туризма у овом крају.

„Земљиште је продато 2002. године приватном лицу, ми сада покушавамо на све начине да решимо те имовинске односе и надамо се да ћемо ускоро пронаћи адекватну солуцију. Већ постоји написан План развоја Р        ошке бање, који подразумева и идејни нацрт бањског купатила као и изградњу спортско-рекреативног центра. Учинићемо све што је у нашој моћи да се у будућем периоду максимално искористе све могућности које ово лечилиште има“, изјавио је Иван Новаковић, заменик председника општине Пожега.

Уколико се сада одлучите да дођете до Рошке бање, пут ће вас кроз села Рупељево и Роге довести до самог изворишта на ком се налази импровизована метална колиба која воду дели на два нивоа – мушки и женски базен. А,  на ливадама поред, да сећају на нека лепша времена, када се овде скупљало на стотине људи, стоје већ одавно напуштене викендице.

РИНА


07.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO