У једном селу српске Тоскане налази се чак десет винарија: Немања из Липовца наставља традицију и сорти малага враћа стари сјај (ФОТО)

Топола – Обраше се виногради доле крај Тополе. На стотине хектара грожђа посађено је у управо на овом подручју, па се без разлога не зове српска Тоскана. Добра клима, велики број сунчаних сати и специфична ружа ветрова чине да грозд буде изузетно сладак, укусан и меснат, па се управо ту праве и најкавлитетнија вина у Србији. Ова вештина преноси се колено на колено, а како направити одличан розе, црно или бело унуци су учили од својих предака. Немања Петровић (32) из села Липовац код Тополе узгаја неколико сорти, а стару славу покушава да врати малаги од које се праве изузетна бела вина.

„На четири хектара нам се простиру виногради, задовољни смо овогодишњим родом, јер је михољско лето у септембру поприлично поправило стање. Одлучили смо се за традиционалну производњу вина, на начин на који је то радио и мој прадеда. Малага је сорта која даје вино изузетног мириса, мускатно. Циљ нам је да од ње произведемо што више и да то буде посебан печат наше винарије. Поред малаге, поприлично је заступљен и шардоне који је краљ сорти за бела вина, затим вранац, кабернет и прокупац кад су у питању црвена и незаиобилазни сочни хамбург за розе“, рекао је за Немања за РИНУ.

10.10.2020.


Fotografije