Добре вести стижу из Пожеге: Из буџета се издваја преко милион динара за вантелесну оплодњу, померена старосна граница за брачне парове на 50 година старости

Пожега - Општина Пожега расписала је Јавни позив за доделу новчаних средстава за финансирање вантелесне оплодње у овој години. За ове намене у буџету је опредељено 1. 100 000 динара. Вредност појединачне помоћи је до 300 000 динара и исплаћиваће се једнократно у износу према профактури здравствене установе која ће спроводити поступак вантелесне оплодњe.

"Критеријуми за остваривање права на ову финансијску помоћ су да су оба партнера држављани наше земље са пребивалиштем на територији општине Пожега најмање годину дана и да је жена у доби од 43 до 50 година. Ове године, због актуелне епидемије корона вируса, било је мало захтева и уколико их не буде било довољно, новац ће бити пребачен у наредној текућој години. Старосна граница за брачне парове је померена на 50 година и њима треба дати шансу", рекла je др Вера Матовић, председница комисије за остваривање права на вантелесну оплодњу.

Наше мајке пето дете рађале су касније, а борба са брачним стерилитетом све је присутнија и међу млађим брачним паровима. Надам се да ћемо на овај начин допринети да поправимо демографску слику Пожеге, додаје др Матовић за ГЗС и подсећа да захтеве са неопходном документацијом потребно  послати на адресу општинске управе или предати лично на писарници. 

РИНА

09.10.2020.


Fotografije