Снага српске војске биће показана сутра: На Пештеру 3.000 људи, преко 40 ваздухоплова и 150 борбених возила

Министар одбране Александар Вулин рекао је да ће на вежби "Садејство 2020", која почиње на Пештеру сутра у подне, грађани моћи да се увере каква је српска војска и колико Србија може да буде сигурна и мирна.
"Ми ћемо сутра извести 3.000 људи на Пештер, више од 40 ваздухоплова, 150 борбених и неборбених возила, много бојеве муниције и наоружања. Ово је порука да имамо модерну, организовану, снажну војску, која је у стању да брине о миру и безбедности свих грађана наше земље и свих Срба, где год они да живе", нагласио је министар Вулин.

Он је рекао да ће се у то да ли је све спремно за сутрашњу вежбу уверити на данашњој генералној проби на Привременом полигону Пештер.

"Први пут ћете видети да су сви хеликоптери наоружани и сви ће дејствовати и показати да могу да буду употребљени не само за транспорт, него и да су у стању да буду моћне и борбене машине", каже Вулин.

Како је саопштило Министарство одбране, Вулин је навео да за све те ваздухоплове, и Ми-35 и МиГ-29 и Ми-17 је, како Европска унија воли да каже, „крив" Александар Вучић.

"Морам да кажем заслужан је председник Вучић за то што смо се опремили, купили и набавили сва та модерна средства која ћемо сутра приказати", каже Вулин.

Према његовим речима, деценијама нисмо овако нешто радили са бојевом муницијом.

"Некада нисмо имали гуме, гориво, авионе. Захваљујући Војнотехничком споразуму који је постигао председник Вучић са председником Путином ми данас имамо 14 авиона МиГ-29, захваљујући добром стању нашег буџета имамо и гориво и гуме и исправне ваздухоплове, а одувек смо имали изванредне пилоте", нагласио је Вулин.

Захваљујући садашњој опремљености војске, каже Вулин, припадници Ратног ваздухопловства имају прилику да се увежбавају са бојевом муницијом у својој земљи, што раније није био случај. Навео је да је прошло око 20 година када је МиГ-29 последњи пут испалио ракету ваздух-земља и прошла је читава једна генерација пилота који никада нису испалили ракету и нису пробали бојеву муницију, изузев на полигону у Бугарској једном годишње, или једном у две године.

РИНА 

 

09.10.2020.


Fotografije