Милун из Мрчајеваца направио највећи лонац за кување купуса на свету: Из њега може да се нахрани преко хиљаду људи без проблема (ФОТО)

Чачак - Нема те прославе, нити весеља у западној Србији које може проћи без чувеног специјалитета званог свадбарски купус. Вешти кулинарски мајстори кувају га у посебном земљаном лонцу, јер само у њему добија посебан укус и мирис. Један мештанин села Мрчајевци, својеврсне престонице овог гастрономског деликатеса, отишао је корак даље и направио највећи лонац за кување свадбарског купуса на читавом свету.


"Он је запремине од 560 литара, у њега стаје 350 килограма купуса, 110 килограма меса и додаје се око 50 килограма црног лука, 15 масти, осам шаргарепе и два килограма белог лука и додаје се и пет килограма разних зачина. Све се то у овај велики лонац ређа ред по ред, а онда све заједно крчка око десет сати. Тако се добија прави свадбарски купус из срца Шумадије. Из овог лонца може се нахранити сигурно преко 1,000 људи", каже за РИНУ, мајстор Милун Тошић.

10.10.2020.


Fotografije