Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Војна вежба на Пештеру: Војска спремна, способна и обучена да сачува Србију (ФОТО)


Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас Здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Садејство 2020” на Привременом полигону „Пештер“. Вежби су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин,  министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

Данашњој вежби присуствовали су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Председник и врховни командант Вучић најпре је захвалио војницима, подофицирима, официрима и честитао свима из Министарства одбране, министру одбране, начелнику Генералштаба Војске Србије, као и свима који су спремали данима ову вежбу коју, како је истакао, у многим детаљима “нисмо могли да изведемо ни у доба велике Југословенске народне армије”.

- Видели сте хеликоптерски десант на малом простору заједно са десантом наших падобранских снага, као и два реда тенкова који изводе бојево гађање један преко других. То су неке од ствари које никада нисмо урадили, као ни коришћење ракета ваздух-земља из ловачке авијације, из авиона МиГ-29. Видели сте први пут како дејствује “Панцир”, како Пасарси делују. Много је оружја и оруђа било данас које људи нису могли да виде како изгледа - рекао је председник Вучић и додао да је изузетно поносан на наше војнике.

Према његовим речима, приказана је ескадрила разноврсних мултифункционалних хеликоптера који служе за транспорт наших војника, али истовремено први пут су сви наоружани.Све смо наоружали и ракетама ваздух-ваздух и ракетама ваздух-земља, као и топовима. Тенкисти су обавили сјајан посао, пешадинци су се искрцали невероватном брзином из борбених возила, као и специјалци из хеликоптера. Показали су изузетну спремност, спретност и обученост и добро су опремљени, али недостаје нам још ствари – рекао је председник Србије.

Председник и врховни командант Вучић истакао је да је то „другачија слика војске“.

"Ово је добра војска, војска спремна, способна и обучена да сачува нашу земљу уколико би било ко помислио да изврши агресију на њу. Ми своју војску снажимо да бисмо одвратили сваког агресора од напада. Нити желимо нити нам пада на памет да водимо било какве агресивне сукобе, да улазимо у њих - нагласио је председник Александар Вучић и поручио да се свако ко воли Србију данас осећа поносним.

Одговарајући на новинарска питања председник Вучић је рекао да је вежба коју су грађани данас могли да виде управо заслуга нашег народа и свих наших грађана.

"Без обзира на националну и верску припадност Војска Србије једнако припада и Србима, Бошњацима, Мађарима, Румунима, Словацима, Русинима, Хрватима, Ромима и свима другима. Ово је њихова војска која је помагала када је најтеже, у време Ковида-19. Ово је војска која ће да чува њихове куће и никада их неће угрозити. Хоћу да то сви људи знају – истакао је председник Србије.

На питање да ли се данашња вежба може посматрати као порука бошњачком становништву које живи на Пештеру, председник Вучић је поновио да је његова порука само једна, а то је да је Војска Србије војска свих грађана наше земље и да у вежби нема никаквих скривених порука.
 
- Ово је њихова војска. Ово је њихова земља. Ово су њихова огњишта. Не само да нико неће да их дира, већ ће да их брани уколико било ко и било када помисли да их нападне. Ништа није уперено против Бошњака. Ово је бошњачко колико је и мађарско и сваког другог становника наше земље. Сваки нормалан човек, сваки Бошњак, радује се успеху своје земље и зна да ће и њему бити лакше и боље - поручио је председник Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да “велика способност коју је Војска Србије показала охрабрује и пружа поруку способности да Србија може успешно да одбрани своју државност и свој суверенитет” и честитао председнику Вучићу “на напорима које је уложио да модернизује Војску и да на овај начин покаже да се Србија апсолутно залаже за успостављање регионалног мира, али је спремна да брани и одлучна да одбрани своју територију”.

Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић уручио је председнику Вучићу макету авиона МиГ-29, а министру одбране Александру Вулину макету хеликоптера Ми-35. Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић уручио је макету тенка М-84 српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

На вежби је учествовало око 2.800 припадника Војске Србије и Министарства одбране, више од 150 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова. Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије Србије која су први пут заједно дејствовала на једној оваквој вежби.

РИНА


11.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO