Јединка вука по први пут маркирана у Србији: Ванда уместо медведа ушетала у чеку на Јадовнику, после тога уследило још једно изненађење (ФОТО)(ВИДЕО)

Пријепоље - Док се у чеки на планини Јадовник очекивао медвед, на обележено место  потпуно непланирано ушетала је вучица. Стручњаци су искористили овај необичан долазак и по први пут у Србији маркирали ову животињу. Добила је име Ванда и сателитску електронску огрлицу која је стигла из Хрватске.

„У наредних годину дана пратићемо њено кретање, активности и очекујем да ћемо на овај начин сазнати доста информација везаних за вукове у Србији. Пре свега њено станиште, које територије преферира, да ли је котила и има ли младунце, да ли је самица, живи у пару или у чопору. У плану је првобитно био моноторинг медведа, али сасвим случајно смо ухватили вучицу, пошто је било непланирано, огрлица за њу стигла је из Загреба, коју су нам посудиле колеге. Након што смо је маркирали, пустили смо је да иде даље у своје природно станиште“, изјавио је за РИНУ, Душко Ћировић професор на Билошком факултету у Београду.

12.10.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1