Овај лековити извор пре пола века чувала је чак и полиција: Код Христове воде на Равној Гори излечили се многи, данас се до њега може само пешке (ФОТО)

Горњи Милановац - Сви су чули за кафану на Равној Гори у којој су се први и последњи пут срели Тито и Дража, али мање је познато да се два километра од ње, дубоко скривен у висовима Сувобора у близини села Брајићи, налази извор за који људи сматрају да је лековит, а вода је чак проглашена и светом.

Овде су се, како тврде мештани, поједини излечили од туберкулозе, а слабовиди опоравили и прогледали. Међутим, данас само ретки знају како кроз густу шуму стићи до овог извора, а може се само пешке.

„Према причама старијих на ливади поред извора говеда је чувао Милинко Пантовић који је увек пио ту воду. Био је болестан од туберкулозе и одједном се потпуно излечио што су доктори схватли као право чудо у то време, а он је сматрао да га је излечила само ова вода. Од тада народ околних села овде пристиже са флашама и бидонима како би насули воду, попили је или се са њом умили. То веровање сачувало се све до данас, кад такође долазе путници намерници у потрази за здрављем. Највише људи има за Младу недељу, тада кажу да је вода најлековитија“, рекао је за Рајо Петровић из Брајића за РИНУ.

12.10.2020.


Fotografije