Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·    


Autor: RINA.rs


Велика хранитељка данас живи у тешким условима: Милица одгајила чак педесеторо деце, а прима само пољопривредну пензију (ФОТО)


Горњи Милановац – За Милицу Спасојевић може се рећи да има огромно срце у ком живи армија деце, јер ова жена из села Брђани одгајила је преко педесеторо малишана, од којих је родила само троје. Данас она прославља свој 82. рођендан, али у мизерним условима. Живи од пољопривредне пензије која износи свега  12.000 динара, а изостала је надокнада коју је залужила пружајући толикој деци.

„Са мном живи син, он је таксиста и његова примања су јако неизвесна. Најсигурнија нам је ова моја мала пољоприведна пензија, али је она тако мала да се са њом не може пристојно живети. Већ сам стара и болесна, на лекове оде скоро половина тог износа. Обећали су ми ту пензију још пре око десет година, али од тога није било ништа“, прича ова жена великог срца за РИНУ.

Њена хуманост до сада никада није била доведена у питање, а давних шездесетих година, уз подршку мужа Филипа она је одлучила да буде хранитељка.  У њихов дом први је стигао Зоран из Бара, о ком Милица и данас прича са поносом док гледа старе албуме са фотографијама. Након Зорана, у дом Спасојевића дошли су Драган, Марко, Сања, Радмила...  памти Милица имена свих који су живели у њеном дому и којима је посветила своју љубав и пажњу.

“Некад је у нашој кући било око десетoро деце и наше троје. Кад спремимо доручак, прво седну они да једу, па онда ми. Никад није у нашој кући свађе, нити љубоморе и зато је тачна она изрека – кад чељад нису бесна, ни кућа није тесна”, рекла је ова хранитељка.

Сва деца која су боравила код ње завршила су школу и сада су породични људи. Из њиховог дома, шесторо малишана је усвојено, две девојке су се удале, а четири момка су испратили у војску. Тренутке њихове заједничке радости, нарушавали су управо ти растанци са децом, који су свима тешко падали.

“Кад до тога дође сви плачемо као киша. Собу где су спавали одмах спремамо, јер велика је туга кад уђемо, а они нису ту. Ја сам за све ове године навикла на дечију галаму и жамор, кад је кућа тиха и пуста, мени је све необично”, присећа се Милица.

Према Закону о пензијском  и инвалидском осигурању  она ипак има право на пензију, јер лице које закључи уговор о хранитељству има право да му се то време када је обављао послове по уговору, призна у стаж осигурања и да по том основу оствари право на пензију када испуни законом прописане услове. Стаж осигурања по основу уговора о хранитељству зависи искључиво од висине плаћеног доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

РИНА

 

 


13.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO