Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је данас највеселија варошица у Србији: Зачуле се трубе улицама Гуче, драгачевску будилицу одсвирали најбољи (ФОТО) (ВИДЕО)


Лучани - Услед пандемије корона вируса, Сабор трубача у Гучи ове године по први пут је за свих 60 година колико се одржава - отказан. Ипак, традиција се мора поштовати па је на датум кад је први пут одржана ова манифестиција 14. октобар, ипак загрмела драгачевска будилица коју су одсвирали најбољи трубачки оркестри. Прошлогодишњи победник, Елвис Бајрамовић, прешао је скоро 300 километара како би био на симболичном обележавају Сабора трубача.

"Гуча је наш живот и јутрос кад смо дошли овде схватили смо колико нам је недостајала ове године. Ми смо свакако марљиво вежбали и радили, спремамо се за следећи Сабор, а за овај се најискреније надамо да је први и једини који је отказан", рекао је Елвис за РИНУ.

Након будилице у 10 сати биће подигнута и саборска застава, а припреме за наредну годину Саборски одбор почиње одмах данас.

"Драгачевски сабор мора да има своју изворну концепцију, не може бити ни комерцијални ни вашарски већ културни догађај, искључиво са обележјима трубачке музике и националне традиције и стваралаштва. И може да траје највише четири дана, све остало је окретање леђа Сабору који је давно постао не само српске, већ и светска адреса", рекао је Миливоје Доловић.

Најрасоснији овог јутра били су свакако мештани Гуче који у већини случајева живе за трубу и од трубе. Како су рекли, ово глуво лето без звука лимених инструмента за њих је било једно од најтужнијих.

РИНА


14.10.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO