Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Последице пандемије корона вируса нису заобишле ни жене на селу: Суочавају се са бројним проблемима,њихово удруживање једино решење (ФОТО)


Чачак - Положај жена на селу тежак је у сваком случају, сваког дана и из године у годину. Међутим, епидемија корона вируса то стање је само додатно погоршала. Многе од њих су услед изостанка превоза у њиховим удаљеним местима остале без посла у појединим приватним фирмама, а као велики проблем поставље се питање њиховог здравственог осигурања.

„Сеоске жене су добре мајке, домаћице и супруге, али и вредне раднице на њиви и у тору. Обележавање Међунардоног дана жена је важан датум кад имовај догађај је шаљемо поруку да је удруживање пут да лакше нађу пролаз до тржишта и ланца добављача, радећи на развоју села. Жене из сеоских средина су међу најпогођенијим пандемијом, оптерећене су још више кућним пословима, бригом о деци која су код куће, али и о старијим члановима домаћинства, уз све друге послове у које раде у пољопривреди. Апелујемо на мушкарце да у већој мери помажу женама у обављању кућних послова, јер и оне равноправно раде у пољу и на њиви”, рекла је НадеждА Сатарић, председница удружења жена „Амиту“.

На Међунрадни дан жена на селу, 15. Октобар, жене из удружења „Евгенија“ код Чачка дочекале су у селу Јеживица потпредседницу Владе и председницу Координацоног тела за родну равноправност,  Зорану Михајловић и овим поводом поручила да жене са села живе тешко, али да нису заборављене, и да су Влада Србије, Kоординационо тело, локалне самоуправе и удружења жена ту да стварају боље услове за живот жена, као и мушкараца.

“Моја порука женама данас је да се удружују и буду заједно, јер на тај начин можемо да им обезбедимо новац за пројекте. Жене су те које воде рачуна о газдинствима, пољопривредној производњи и гарант су очувања села. С друге стране, само 12% жена су власнице газдинстава, три од четири жене раде за смештај и храну, а 60% њих нема право на пензију. И зато смо ту да створимо услове да буду здраве, да добију пензије и да имају боље, једнаке услове за живот”, рекла је она.

Михајловићева је додала и да ће заједно са удружењима упутити иницијативу Министарству финансија и Министарству пољопривреде за измену два закона, која ће омогућити женама пензионо и здравствено осигурање, али и подстицаје за рањиве категорије, а то јесу жене са села.

“Такође, радимо и на обезбеђењу боље инфраструктуре, како би жене и њихове породице остале да живе на селу. А локалне самоуправе упућујемо на то да приликом планирања буџета воде рачуна и обезбеде средства и подстицаје и за делатности којима се баве жене”, рекла је Михајловићева.

Милун Тодоровић подсетио је да четвртину светске популације чине жене на селу, а само 2% поседа се води на њих, што говори о томе колико су угрожене.

“Ове жене чувају традицију, али се боре за свој и опстанак своје деце и породица. Наш задатак је да им помогнемо и да улажемо у инфраструктуру, али и да помогнемо удружењима као битним организаторима пласмана њихових производа. Важно је и да оснажимо младе мајке, да изградимо вртић у Заблаћу и да мајке са села могу да оставе децу у предшколским установама, те да имају времена за посао у удружењима и газдинствима. Циљ је да жене на селу имају исти статус као жене у граду, да буду једнако поштоване”, рекао је Тодоровић.

РИНА 


15.10.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO