Радош из Прањана открива тајну магијских ритуала из западног дела Србије: Шта је салигуз, а шта саливање страха и како то брадавице нестају као руком однесене

Горњи Милановац – Иако су магијски ритуали и „бајање“ више резервисани за исток, него за запад Србије, поједини су итекако  занимљиви и становницима овог краја. О некима се врло мало зна, док су други поприлично распрострањени.

Понекад магијски ритуали могу да служе и у здравстевене сврхе, а то најбоље знају они који муку муче са брадавицама. Радош Каљевић (85) из села Прањани већ дуже од две деценије на само себи знан начин помаже људима у невољи и како каже до сада су код њега многи пронашли спас.

„Ту вештину сам научио од мајке, а она од свог деде. Преноси се са колена на колено, па се надам да ће неко и мене наследити. Није то нека филозофија, али морате да знате ту неку цаку. Време кад се то ради и како. Посебна бројалица мора да се одброји, а тачна сатница  кад се брадавице скидају мора да се зна, ако се то све уради како треба, онда за максимлано три месца оне нестају“, прича Радош за РИНУ.

15.10.2020.


Fotografije