Велики Рзав чист као суза: Ово је и званично најчистија река у читавој Србији, лепота која оставља без даха надомак Ариља (ФОТО)

Чачак – Корона вирус ове године многе је упутио на обале домаћих река и водопаде за које већина није ни знала да такве природне лепоте код нас уопште и постоје. У западном делу наше земље смештен је прави бисер. Званично најчистија река у Србији јесте Велики Рзав која извире у подножју планине Мучањ, дугачка је 62 километра, протиче кроз општину Ариље и на крају се улива у Моравицу.

„Праве га Пресечка река која извире на обронцима планине Чемернице и Јамчица у селу Мочиоцима, река даље тече кроз четири кањона далеко од путева и насељених села, први је Височки, где се могу видети и термални извори, а на потезу од Радошева до Крушчице се налази сужење и каскадни водопад висине око 2 метра. На том делу река је уска и улази у кањон Орловаче и овај део може да се упореди са Таром. Велики Рзав је  јако лепа и узбудљива река, која протиче кроз чист кречњачки кањон, са јако брзим протоком воде и константним мањим буковима“, рекла је за РИНУ, Марија Алексић из Туристичког центра у Ариљу.

16.10.2020.


Fotografije