Тифани стакло са Златибора обишло је читав свет: Велимир направио витраже који красе државничке палате, дворце на Балтику, али и бројне виле у Србији (ФОТО)

Чајетина – У радионици у златиборском селу Трипкова, Велимир Тошанић заједно са кћерком Аном ствара права ремек дела и то на стаклу. Пре три деценије у Немачкој  је научио овај, како га назива, уметнички занат  и од тада почиње магија. Један је од ретких у Србији који се бави тифани техником, која је крајем 19. века настала у Америци.

„То је једна од најзахтевнијих техника кад је у питању рад на стаклу. Оно се купује у таблама и после од њега правите шта год пожелите. Стакло се обрађивало још пре хиљаду година, али на јако примитивне начине. Један од чланова познате америчке породице, Адам Тифани у тај правац  је донео промену, јер је уместо оловног профила почео да употребљава бакар и калај. Оно што је приликом обраде, на овај начин неопходно, јесу прецизност, стрпљивост, али и уметнички дар. Сваки делић мора ручно да се обради и тек онда да се склопи у целину“, каже Велимир за РИНУ.

16.10.2020.


Fotografije