Руке гараве, али образ и зарада – чисти: Ђорђе позива младе да их обучи ковачком занату, од ког се и данас може зарадити добра плата (ФОТО)

Горњи Милановац  - Ако нисте знали да наковањ плаћате по килограму живе ваге јагњетине, а да за клепање мотике морати издвојити литар љуте ракије, онда сигурно никада нисте били у ковачкој радионици Ђорђа Ђорђевића из околине Горњег Милановца. Овај знатлија још увек чува стару славу овог посла који полако губи у трци са модернизацијом. Спреман је, како каже, бесплатно да обучи младе људе који имају жељу за радом.

„Најтеже ми пада што у овом послу немам наследника. Драге воље бих научио неколико омладинаца свим вештинама ковачког заната, од ког је некад могла да се заради директорска плата.Сада је то мање, али опет може да се живи пристојно. Ја сам као ковач саградио три куће и одшколовао синове, па би и неко други сада радећи уз чекић и наковањ могао да издржава породицу. Иако је дошло време модерних технологија, потписујем да за доброг ковача увек има посла“, рекао је за РИНУ мајстор Ђоле.

21.10.2020.


Fotografije