Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo veći srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·    


Autor: RINA.rs


Михајловићева одговорила Тепићевој: Пре него што узбуните јавност паушалним оптужбама, прочитајте закон


Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, поводом отвореног писма које јој је упутила потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић у вези са постројењем за одсумпоравање у ТЕ "Костолац", да прави циљ оваквог обраћања Министарству и њој лично није брига за интересе грађана, већ привлачење пажње медија.

"Из питања које сте поставили очигледно је да сте недовољно информисани, иако сте као народна посланица имали прилику да присуствујете седницама на којима је разматран и усвајан и Закон о планирању и изградњи, те је очигледно да сте свој посланички мандат, уместо да водите рачуна о ономе што се дешава на седници и учествујете у расправама као чланица највишег законодавног тела, заправо користили за личну промоцију, као што радите и сада, у случају поводом којег се обраћате Министарству. Јасно је да опозициони политичари и странке имају потребу да привлаче пажњу медија, али постоје и други начини да се то уради, уместо узбуњивања јавности изношењем полуинформација и паушалних оптужби које немају утемељење у чињеницама", каже Михајловићева.

Она истиче да, "пре свега, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у овом случају, као и у било којем другом, поступа искључиво у складу са законом, а не под било чијим притиском, па ни под притиском представнице опозиционе странке којој није први пут да покушава да себи подигне рејтинг представљајући се као борац за здраву животну средину".

"Оптужбе Тепићеве за „саучествовање у тровању грађана Србије", само на основу тога што је неко министар надлежан за издавање употребних дозвола за оваква постројења, потпуно су неосноване јер министарство којим руководим није могло издати било који акт, па тако ни употребну дозволу "по службеној дужности", односно без претходно поднетог захтева инвеститора за издавање ове дозволе", каже Михајловићева.

Како објашњава, Законом о планирању и изградњи (чл. 158, ст. 7) прописано је да се „употребна дозвола издаје на захтев инвеститора на кога гласи грађевинска дозвола, односно на захтев финансијера или лица на које је у катастру непокретности извршена предбележба стицања објекта у изградњи, односно лица на која је извршена предбележба стицања посебног дела објекта у изградњи".

"Чињеница је да Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре до овог тренутка није упућен захтев за издавање употребне дозволе, што значи да је оно издало само оне дозволе за које постоји захтев инвеститора, поднет у складу са законом и поткрепљен ваљаном документацијом, што је једино и могуће у складу са законима Републике Србије", истиче Михајловићева.

РИНА


24.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO