Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     U Bosni i Hercegovini uhapšene tri osobe u vezi sa nestankom Danke Ilić     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·    


Autor: RINA.rs


У једној школи у Тополи све подсећа на добра стара времена: Ученици формирали задругу, а њихов труд препознало и Министарство просвете


Топола – У Средњој школи „Краљ Петар I“ у Тополи прошле године основана је ученичка задруга „Опленачка визија 2019“. Главни мотив директора и наставника ове школе био је да њихови ђаци уз помоћ стеченог знања и практичне наставе припремају финални производ,  а зарађени новац улажу у даљи развој задруге. Колико је овакав вид школовања позитиван за младе препознало је и Министарство просвете па је овој ученичкој  задрузи у Тополи донирало новац.

„Почели смо да опремамо једну учионицу која је намењена ученичкој задрузи, ту ће деца уз помоћ наставника радити и припремати финални производ који они продају. Прошле године смо радили уз минималну опрему и без адекватних услова, али ипак су деца добила вредне награде и признања, ове године идемо корак напред. Добили смо донацију од Министарства просвете за стимулацију ученичких задруга, средства у износу од 300.000 динара која смо определили за набавку уређаја за прераду воћа и поврћа. Пројекат се зове ‘Наша мала фабрика’, а ми смо планирали да од  тог новца купимо смо све што је потребно да се простор опреми адекватно“, рекао је Милош Петковић, директор Средње школе „Краљ Петар I“.

Према његовим речима у учионици је постављена судопера, купиће се електрични шпорет, замрзивач, фрижидер, блендер, машина за млевење поврћа и хидропреса.

„Ових дана у школу је стигао савремени пастеризатор а у плану је да се купи и пасирка за воће. Почетком новембра стићиће још две машине тако да што пре почињемо са припремом сока од јабуке“, истиче директор школе.

Он објашњава да је оснивањем ђачке задруге осмишљено и увођење новог смера уз помоћ којег би ученици имали веће шансе за запослење.

РИНА


24.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO