Изузетно термално богатство код Ариља: Након што је једна Ивањичанка ту проходала, многи су после ње баш ту дошли по свој лек (ФОТО)(ВИДЕО)

Ариље – Протичући кроз атар села Висока, на најчистијој реци у Србији, Великом Рзаву појављују се бројни термални извори минералне воде, на 600 метара надморске висине. Због потврђеног благотворног дејства на људско здравље овај локалитет познат је и као Височка бања, а мештани са колена на колено преносе причу о настану базена управо на овом подручју.

„Бања постоји сигурно око осам векова, а ова вода као лек корсити се  дуже од 100 година. Међутим,  први базени настали су 1948. године, када је један Ивањичанин на санкама довео своју жену на обале Рзава, коју су претукли Немци и није могла да хода. Након петнаест дана коришћења ове воде и купања у њој, она је како су тада причали, пешке се вратила у своје село. У знак захвалности тај Ивањичанин, како је био имућнији, у Височком кањону први је подигао бањске базене“, рекао је за РИНУ, Драгослав Ковачевић из Ариља који је био један од иницијатора за уређење Височке бање.

24.10.2020.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1