Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo veći srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је најчуднија штала у читавој Србији: Стадо Благојевића из села Руда Буква не чува чобанин већ – змај (ФОТО)(ВИДЕО)


Косјерић – Стадо оваца Горана Благојевића у селу Руда Буква најбезбедније je  у читавој Србији, јер његове овце чува ни мање ни више већ – змај. Наиме, пре неколико година стара штала у којој борави стока била је скоро спремна за рушење, а онда се домаћин досетио једне занимљиве идеје. Са пријатељем Миланом Келеувом удахнуо је нов живот грађевини старој преко пола века.

„Мој син и Милан су само одједном одлучили да шталу не руше, већ да на њој јаким бојама нацртају нешто, како би на тај начин оживели овај стари објекат који није изгледао баш репрезентативно. У почетку ни сами нису знали шта ће, али онда је одлука пала да нацртају змаја“, каже за РИНУ, Горанова мајка Слободанка Благојевић.

Ипак, одлука да на зиду штале заблиста управо један змај није дошла случајно, јер како кажу мештани овог села на обрницима Дивчибара, одувек се веровало да неке више силе чувају стоку од несрећа и врменских непогода, па су са намером да заштите своја грла Благојевићи се ипак одлучили за једну необичну илустрацију.  А, оно што је најважније јесте да је циљ остварен.

„Да ли то има неке везе, ја не знам, али од како је змај на штали ниједна овца нам се није разболела, нисмо имали проблема са вуковима и осталим зверима, али ни са ударом грома. До тада се увек дешавало да нам вук закоље неколико оваца годишње или да некако настрадају. Сада се све мирно јагње и ширимо стадо. “, прича Слбоданка.

Када је једна штала у традиционланом селу попут Руде Букве  добила свог заштитника у виду змаја, цео комшилук долазио је да види то ремек дело. Многи од њих мислили су да ће прва киша спрати Гораново и Миланово уметничко надахнуће, али џаба – змај потпуно нетакнут већ годинама стоји на истом месту.

Међутим, иако су сви дошли да виде шареног змаја који чува овце, нико од мештана овог села није се одлучио на исти потез, тако да штала Благојевића и даље остаје једина, на овај начин окречена у читавој Србији. Међутим, донаћини ту нису стали па су и на другим помоћним објектима на сеоском имању нацртали занимљиве графите.

РИНА

 


29.10.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO