Pucnjava u Tutinu: Ispaljeni hici na policiju u kopnenoj zoni bezbednosti, inspektori na nogama     ·     Odjednom je potonuo, točkovi ostali da vise u vazduhu: Prevrnuo se građevinski kamion u selu kod Čačka, završio u kanalu pored puta (FOTO     ·     Otac u Kruševcu pokušao da siluje maloletnu ćerku: Oglasila se policija     ·     Ljubiša je čovek fenomen: Iako potpuno slep vešto barata oštrim strugom, odličan je bravar i još bolji stolar (FOTO)     ·     Odigralo se u središu otpada visine 15m, rešićemo ovaj problem zauvek: Državna sekretarka otkriva kako je nastao požar na deponiji u Užicu     ·     Uhapšen mladić (20) iz Sremske Mitrovice: Policijskom službeniku prešao preko noge     ·     Ogroman poskok na Pešteru: Sabahudin se sreo oči u oči sa opasnom zmijom dugom preko jednog metra, sada ih ima njaviše jer je vreme kad se opasni gmizavci pare (VIDEO)     ·     Ovo je jedan od najstarijih areheoloških lokaliteta u Srbiji: Utvrđenje Gradina prostire se na 20 hektara i na 846 metara nadmorske visine, fascinantni prizori na vrhu Jelice (FOTO)     ·     Nepravilno sedenje i nepravilna ishrana - sve više dece u Srbiji koja imaju problem sa krivom kičmom: Ovo su prvi znaci koji ukazuju na deformitet, vežbe ključne za oporavak (FOTO)     ·     Nesreća u tunelu, poginuo muškarac: Izgubio kontrolu nad vozilom i udario u betonski zid     ·     Er Srbija pokrenula konkurs za maskotu kompanije     ·     Karambol u centru Ulcinja: Bmw-om udarao u parkirane automobile i izazvao udes, pa pobegao sa lica mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Најкраћа река у Европи извире у подножју планине Таре: Због своје дужине од 365 метара симболично добила име Река Година (ФОТО)


Бајина Бшата – На десној обали Дрине, подно Видојеве пећине у насељу Перућац извире река Врело, која је због дужине свог тока једна од најкраћих у целој Европи. Дуга је само 365 метара и управо због тога назива се још и Река Година, јер броји онолико метара колико у години има дана.

„Река Врело настаје од јаког крашког врела Перућац на надморској висини од 234 метра у подножју планине Таре. Иако, врло кратка, ова речица поседује све оно што имају и оне много веће реке - велики моћни извор, један рибњак на десној обали, воденицу на левој обали, једну леву притоку у виду бистрог поточића, насеље на левој обали, три моста, мини хидроелектрану“, рекао је за РИНУ, Ранко Милановић из НП Тара.

Ову реку красе бистра вода  и прелепи водопади, па је управо ово место, тринаест километара удаљено од Бајине Баште,  једно од најпосећенијих туристичких локалитета у овом крају, јер је ово јединствена прилика да прошетате читавим током једне реке, од извора па све до ушћа у Дрину за само неколико минута.

„Једна од најфасцинантнијих слика свакако је њено ушће у Дрину и то кроз водопад висине 14 метара. Врело је порибљено калифорнијском пастрмком и младицом. По хумкама и обалама Врела расту јова, јаребика, јасен, горски јавор, брест, црна зова, орах. На овој реци од 1927. године ради мини-хидроелектрана „Врело“, са снагом од 60 kw и просечном годишњом производњом 300.000 kwh“, каже Милановић.

Вода Врела потиче од дренираних падавина са пространог кречњачког платоа Таре. Просечна издашност перућачког врела износи 330 l/s, а температура виде креће се око десет степени.

РИНА


30.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO