Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Светлана из Тополе тврди да јој се на једном од пањева указала Света Петка: Већ вековима се верује да жена са црним плаштом доноси спас (ФОТО)


Топола – Једна од највећих православних заштитница, Света Петка, према веровањима, многима је помогла, пружила спас и онда кад је било најпотребније услишила молитве. Али,  за ову светитељку везана је и легенда да се верницима који јој се моле указује као жена у црном плашту и тако предтавља или спас, или казну.

Бројни су излечени сведочили о овом необичном сусрету, а најупечатљивија била је прича једног официра ЈНА који је затечен на коленима код цркве посвећеној Свети Петки на Калмегдану. Кад су га питали како тако слободно испољава своја верска осећања, одговорио је да је само захваљујући овој цркви и великој светитељки остао жив. Кад га је током Другог светског рата напала немачка патрола, склонио се у малу црквицу и тада му се указала жена са црним плаштом и спасила га.

Пола века касније, и даље се верује у чудотворне моћи ове светитељке, а Светлана Марковић из Тополе сматра да јој се жена са црним плаштом указала на једном од пањева кад су у дворишту своје родне куће у селу Ратковић секли стари орах.

 „Била је недеља, доста људи је ишло ка манастиру, а ми смо секли тај орах. Журили смо да расклонимо са пута одсечене гране и пањеве, и ја сам у журби док сам пребацивала те пањеве на једном од њих приметила детаљ који ме је асоцирао на Свету Петку“, прича  Светлана Марковић.

Цело стабло ораха има  црне шаре на пресецима, али само је на том једном месту детаљ такав, да је Светлану асоцирао  на Петковицу. Она истиче, да се са друге стране пања такође налази црна мрља, али није иста.

„Верујем да је то неки Божји знак, јер ја имам сестру близнакињу а наша девојачка слава је била Света Петка. Моја сестра је вече уочи наше славе сањала да јој се јавио женски глас који јој је рекао ‘моли се’. Можда је и ово нека порука коју нама шаље Бог“, верује Светлана.

Стручњаци објашњавају да су годови увек концентрични кругови, на тај начин стабло расте и дебља се. За појаве, када се јави другачији облик, не постоје јасна објашњења, претпоставља се да је можда дрво имало неку аномалију при развоју.

РИНА


06.11.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO