Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·     Silovit, direktan sudar vozila u Čačku: Dve osobe povređene, prebačene u Opštu bolnicu     ·     Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Српску светињу Османлије су палиле и пљачкале, а данас је у новом руху доступна туристима: До манастира Дубрава пробија се траса дуга девет километара


Прибој - Да би се проширила и употпунила туристичка понуда општине Прибој, односно прелепе висоравни села Брезна, након војесење изградње асфалтног пута од Кратова до овог села, у дужини од непуних пет километара, чиме је омогућен и лакши и бржи долазак до ових просто нестварних крајолика природе, општина Прибој одлучила је да изгради пут до чувеног манастира Дубрава, који због лоше конфигурације терена није био доступан свим заинтересованим верницима и туристима, а до сада се из Прибоја до ове православне светиње, могло je се доћи само пешице кроз врлети кањона Увца.

Ових дана започето је пробијање трасе дуге девет километара будућег пута од села Брезна до манастира Дубарава, од којих је три километра већ прбијено. Радове су ових дана обишли и председник општине Прибој Лазар Рвовић и директор ЈП за изградњу грађевинског земљишта и развој Прибој Здравко Пешут, који су изразили задовоство урађеним али и наду да ће се радови наставити планираном динамиком, како би у овој години, најпре била пробијена траса, а онда пут и насут и поваљан. Дугорочан план је и да се траса будућег пута до манастира Дубрава и асфалтира.

Иначе, манастир Дубрава налази се пет километара узводно од манастирског комплекса Увац. Претпоставља се да је некада био метох манастира Бања и Увац, припада Жичкој епархији, смештен је на острвској висоравни, на једном од најлепших меандара реке Увац. Окружен грандиозном боровом шумом и брдовитим пределом, представља својеврсну оазу спокоја и тишине, која одолева времену и чува своје древне тајне. О прошлости овог манастира нема поузданих писаних података, не зна се ко је био ктитор, али је сигурно да је подигнут током средњег века, а да је потом од стране Османлија опљачкан и спаљен до темеља.

Манастир је обновљен 2008. године, а интересантан податак је да је приликом археолошких ископавања у манастирском комплексу пронађено и 160 златних дуката – млетачких цекина.

Данас се у комплексу манастира налазе две цркве – на темељима средњовековног храма посвећеног Светом пророку Илији подигнута је Црква Светог Пантелејмона, освећена 2015. године, а пре ње је, 2007. године завршен, а 2015. године и освећен, већи храм посвећен Светом Василију Острошком. Ова српска светиња је због конфигурације терена  била је ван могућности за увођење електричне енергије, а недавно је пуштен у погон и систем за колекцију соларне енергије који, за сада, обезбеђује најнужију енергију за основне потребе сестринства манастира.

Овај храм исконске природе и духовности годинама привлачи моге посетице, а како игуман Данило каже: “Овде долазе само они које Господ пошаље…”.

РИНА


07.11.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO