Direktan sudar vozila Hitne pomoći i putničkog automobila: Saobraćaj kod Bistrice obustavljen, lekari ukazuju pomoć povredjenima (VIDEO)     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Stiže ekranizovana priča koja ledi krv u žilama, snima se film o ozloglašenoj “žutoj kući” na Kosovu: Potpisivali papire kao donori pa na svirep način ubijani, krv je bila svuda po podu i zidovima (FOTO)     ·     Jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, a malo ko za to zna: Na Javor dolaze astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom - iz prirodne oaze odlaze preporođeni (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·    


Autor: RINA.rs


Алармантно стање у Чачку: Број заражених се повећава, све више инфицираних медицинских радника, отворена још једна ковид амбуланта


Чачак – Број заражених корона вирусом у Чачку константно расте, а након пристиглих најновијих резулатата, инфицирањеје за 24 сата потврђено код још 158 особа. Осим броја позитивних, расте и број првих прегледа, а у просеку их се на дневном нивоу обави преко 260.

 „Број пацијената се повећава, а особља смањује, тако да смо били принуђени да отворимо још једну ковид амбуланту у здравственој станици бр. 2 у Циганмали у којој раде четири лекара и која је трећа по реду, поред ковид амбуланте у Љубићу где такође раде четири лекара и ковид амбуланте при Дому здравља”, истакао је др Александар Пајовић, директор Дома здравља у Чачку.

Према његовим речима све више је особља које оболева, а доста је и оних који су због контакта у изолацији.

„За сада успевамо да тај проблем савладамо, али све теже и могу слободно рећи да се ради под појачаним напором. Све службе су оптерећене, од кућног лечења до службе хитне помоћи. У току је реорганизација кадра, известан број лекара и сестара су на испомоћи у болници, али издржати морамо”, казао је директор ДЗ.

Др Пајовић каже да се у свим ковид амбулантама раде лабораторијске анализе, крвна слика и три врсте тестова (брзи серолошки, антигенски и ПЦР). Он је прцизирао које процедуре пацијенти могу да очекују након јављања у ковид амбуланту.

„Када пацијент дође у ковид амбуланту са симптомима инфекције, високом температуром и ли респираторним тегобама, прво бива регистрован у ковид бази, затим се ради основна лабораторија, а ако се сумња на ковид 19 уради се тест и тако припремљени пацијент иде у ковид амбуланту у болницу. Тамо се уколико је то потребно ради рендген плућа, затим болнички лекари одређују да ли се пацијент враћа на кућно лечење, да ли је потребна хоспитализација у болници или Плавој хали”, рекао је он.

РИНА


27.11.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO